Lördag 17 november till söndag 18 november
Teater: Visselblåsaren – Vagina Dentata
Visselblåsaren – Vagina Dentata är ett enda långt rött kort (eller rosa) mot det svenska kulturetablissemanget. En icke-intersektionell, icke-Krav-godkänd J-accuse-monolog filtrerad genom mannen som kom till Sverige som en hjälte och lämnade oss som den lägsta – Julian Assange.
Tid: 20.00-21.30, 17-18 november
Plats: Cinnober Teater
Kostnad: 250 kronor.
Föredrag: Filosofifestivalen 2018
Unesco har instiftat Världsfilosofidagen som infaller den tredje torsdagen i november varje år. Svenska Sällskapet för filosofisk praxis har de senaste åren arrangerat firande av dagen på olika sätt på olika platser i landet. I år får Litteraturhuset besök av en lång rad föredragshållare.
Tid: 13.00–16.15, 17 november
Plats: Göteborgs litteraturhus
Kostnad: 60 kronor.
Film: Boy erased
Boy erased är en nutidsberättelse om hur Garrard Conleys som 19-åring pressas till att delta i kyrkans konversionsterapi för att ”bota” hans homosexualitet. Filmen är baserad på Garrard Conleys hjärtskärande självbiografi. Regi: Joel Edgerton. Filmen visas till och med 20 november.
Tid: 18.10, 17 november
Plats: Bio Capitol
Kostnad: 100 kronor.
Musik/dans: Trajosko drom: En oförglömlig historia
Storan bjuder in till urpremiär för en föreställning med romska kvinnor i flera generationer på deras resa för att återupptäcka sitt folks historia. Upplev ett vindlande äventyr genom mörker och kamp för överlevnad men också styrkan i gemenskap och livskraft, lust och glädje, sång och dans.
Tid: 19.00, 17 november
Plats: Stora teatern
Kostnad: 100–200 kronor.
Musik: Cats and dinosaurs
Göteborgs eget tradjazz-avantgarde är tillbaka med sin tredje skiva. Med punkig gammeljazz och vänsterfeministiska texter har Cats and dinosaurs på kort tid blivit ett kultfenomen världen över. Nu blickar Cats and dinosaurs mot större horisonter och släpper sin första skiva på engelska.
Tid: 20.00, 17 november
Plats: Musikens hus
Kostnad: 80–200 kronor.
Söndag 18 november
Film: Min tid kommer!
Frilagret välkomnar till visning av Sverige Berättars film Min tid kommer! Det är en kort dokumentär som skapades under teaterföreställningen Svenska änglar – en nyanländ fantasi. I filmen följer vi skådespelaren Mohammad Zare, en av flera tusen ensamkommande killar från Afghanistan.
Tid: 14.00–15.30, 18 november
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.
Musik: Christian Kjellvander
I oktober släpptes Christian Kjellvanders nya skiva, som fått namnet Wild hxmans. Genom sju råa och övertygande låtar i gränslandet mellan folk, blues, americana och jazz, talar Christian Kjellvander till oss om avsked, flykt och sensationen i att anlända till en ny värld. Nu besöker han Pustervik.
Tid: 19.00, 18 november
Plats: Pustervik
Kostnad: 270 kronor.
Måndag 19 november till fredag 23 november
Filmfestival för mänskliga rättigheter
MRF, Filmfestival för mänskliga rättigheter, vänder sig till skolelever i alla åldrar. Varje filmvisning efterföljs av ett samtal. Med utgångspunkt i filmupplevelsen lyfts angelägna och aktuella frågor.
Festivalen riktar sig främst till unga men vissa visningar är också öppna för allmänheten.
Tid: 19–23 november
Plats: Varierande
Kostnad: Gratis för skolungdom.
Måndag 19 november
Föredrag: Heteronormen
Vad innebär heteronormen och hur påverkar den oss? Hur många aspekter av kön finns det? Mötesplats Kulturhus bjuder in till ett tillfälle att djupdyka i hur normer kring kön och sexualitet kan förstås. Med utvecklingsledare Hanna Byström från SRHR-teamet i Social Resursförvaltning.
Tid: 13.00–14.00, 19 november
Plats: Mötesplats Kulturhus
Kostnad: Gratis.
Författarbesök: Fatima Bremmer
Fatima Bremmer är journalist och författare. År 2017 fick hon Augustpriset för Årets svenska fackbok Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström, som handlar om den ostyriga pojkflickan som skickas hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.
Tid: 18.00–19.30, 19 november
Plats: Biskopsgårdens bibliotek
Kostnad: Gratis.
Tisdag 20 november
Musik: William Olsson & Matti Ollikainen
William Olsson är en välkänd musiker runtom i Västsverige med omnejd. Uppskattad för sitt vackra, ”oldschool”-akustiska sound, sitt melodiösa spel och sin humor på scen. Alla dessa attribut överlappar med pianisten Matti Ollikainen.
Tid: 19.00, 20 november
Plats: Nefertiti
Kostnad: 40 kronor.
Onsdag 21 november
Föredrag: Grästaket som sätter naturen överst
Med hjälp av torvsäckar och fröer kan man snabbt få ett grästak med tåligt rotsystem och som ligger stabilt för väder och vind. Det enkla systemet gör det lätt att hantera och bidrar också till att minska klimatförändringarna. Geir Flugund, Nittedals Taktorv, berättar mer om taktorvens möjligheter.
Tid: 18.00–19.30, 21 november
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.
Torsdag 22 november
Barnteater: Nallarnas picknick med Studio Wanselius
Tre nallar, tre överraskningar och en pil som visar nya vägar till vänskap. Men hur gör vi om vi går vilse och tappar bort vår allra bästa vän? Nallarnas picknick är en romantisk musikteater.
Ta med eget gosedjur till picknicken efter föreställningen. Ålder: 3–7 år. Föranmälan krävs.
Tid: 09.00–10.30, 22 november
Plats: Angereds bibliotek
Kostnad: Gratis.
Fredag 23 november till lördag 24 november
Teater: Det nya riket av Tove Olsson
Det nya riket är en dockteaterföreställning för vuxna som bygger på dokumentärt material, där femton dockor och tre dockspelare levandegör vår paradoxala samtid. För regi och scenografi står Erik Holmström, som även regisserade kritikerrosade Doktor Faustus på Folkteatern våren 2018.
Tid: 18.30, 23 november, 13.00 och 18.30, 24 november
Plats: Folkteatern
Kostnad: 140–230 kronor.
Fredag 23 november
Litteratur: Novemberpoesi
På Stadsbibliotekets årliga poesidag sätts en ära i att låta många och olika röster tala. Ingen särskild stil eller skola har företräde, bara väldigt bra poesi. Medverkande: Tua Forsström, Jörgen Lind, Thomas Tidholm, Anna Axfors, Iman Mohammed och Malte Persson. Presentatör: Kennet Klemets.
Tid: 18.00–19.00, 23 november
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.
Teaterpremiär: Upprorets poet
Upprorets poet är en gripande kärlekshistoria om den iranska poeten och filmskaparen Forough Farrokhzads liv, och om hennes poesi. Regissör är Rebecca Örtman, som har skrivit pjäsen tillsammans med poeten och författaren Jila Mossaed. Spelas till och med 29 december.
Tid: 19.00–20.30, 23 november
Plats: Stadsteatern
Kostnad: 120–260 kronor.
Musik: Mohsen Namjoo & Faraualla
Den mångsidige iranske musikrebellen Mohsen Namjoo i ett nytt samarbete med den italienska à capella-gruppen Faraualla med sina fabulösa röster. Tillsammans framför de live Mohsen Namjoos nya album On the string of a tear’s bow, en musikalisk resa från Mongoliet till Östeuropa.
Tid: 19.00-21.00, 23 november
Plats: Stora teatern
Kostnad: 350 kronor.
Film: X & Y
En konstnär (Anna Odell) har valt ut en känd manlig skådespelare (Mikael Persbrandt) för att de tillsammans, inom ramen för en spelfilm, ska dekonstruera sig själva och sina invanda roller. De ger sig in i en gränslös lek med sin omgivning i ett utforskande av identitet, manligt och kvinnligt.
Tid: 18.15–20.00, 23 november
Plats: Hagabion
Kostnad: 100 kronor.