Fredag 2 november till söndag 4 november
Teater: GBG Mime fest
Den nystartade mimfestivalen Gbg Mime fest kommer i år att gå av stapeln 2-4 november på Teater Aftonstjärnan på Hisingen. Festivalen vänder sig till alla i Göteborg från två år och uppåt. Närmare ett tjugotal föreställningar och workshops med mim som terma utlovas under de tre dagarna.
Tid: 2–4 november
Plats: Teater Aftonstjärnan
Kostnad: 100–500 kronor.
Lördag 3 november
Litteratur: GBG Romanfestival
Föreningen Skrift med flera bjuder in till andra upplagan av Göteborgs romanfestival. På programmet finns en mängd intressanta författare som står bakom en rad spännande samtal kring temat Andra världar. Bland andra finns gästerna Maja Lundgren, Jessica Schiefauer och Jerker Virdborg på plats.
Tid: 13.00–23.00, 3 november, 13.00–18.00, 4 november
Plats: Göteborgs litteraturhus
Kostnad: 250 kronor.
Litteratur: Göteborgs poesifestival BZR
Med utgångspunkt i två poesiskolor för unga – Qalam som drivs av författaren Johannes Anyuru och poeten och skådespelerskan Segal Mohamed, och Gatulyktor som drivs av artisten och poeten Vic Vem – presenteras Göteborgs poesifestival BZR på Backa teater i morgon, lördag.
Tid: 14.00, 3 november
Plats: Backa teater
Kostnad: Gratis.
Party: Open Stage Västra 2018
Frejaskolan bjuder in till höstens hetaste ungdomsfest: Open stage Västra, som blir en händelserik kväll fylld med massor av happenings med lokala artister. Förutom en öppen scen besöks festen av DJ Lucho, Lani Mo, Blizzy och många fler. Festen passar för ungdomar från 13 år och uppåt.
Tid: 19.00–23.00, 3 november
Plats: Frejaskolan
Kostnad: Gratis.
Måndag 5 november
Teater: Ika Nord: Kroppkaka
Ika Nord bjuder på en kavalkad av musikaliska tablåer och inspirerande exempel på kroppens olika sätt att kommunicera bortom orden. Utöver Ikas egna komiska mimstycken, får publiken bland annat se ett folkdanspotpurri från hela världen samt sjunga genusmedveten teckenspråksallsång.
Tid: 19.00–20.00, 5 november
Plats: Stora teatern
Kostnad: 150 kronor.
Tisdag 6 november
Föredrag: Om jag inte ser dig igen – en berättelse om flykt
Från skyddsrummen i Teheran under kriget till festlokalen på Backaplan som slutade i katastrof. Hör om en resa som började i mitten av 80-talet då författaren Rozbeh Aslanian och hans familj blev flyktingar. Diskoteksbranden på Backaplan blev kulmen i jakten på trygghet och identitet.
Tid: 15.00–16.00, 6 november
Plats: Stadsmuseet
Kostnad: 60 kronor eller årskort.
Föredrag: Djurens känslor
Forskningen har gjort stora framsteg när det gäller att förstå husdjurens inre liv. Det gäller hundar, hästar och katter lika väl som de djur vi äter. Är behandlingen av djuren i dagens lantbruk rimlig när vi vet att deras känsloliv inte skiljer sig så mycket från vårt? Gästar gör etologiprofessor Per Jensen.
Tid: 18.00–19.30, 6 november
Plats: Folkuniversitetet
Kostnad: Gratis.
Film och samtal: Doc Lounge: False confessions
Skulle du erkänna ett brott du inte begått? Det gör oräkneliga amerikaner varje år och orsaken sägs vara att utbildade förhörsledare kan få vem som helst att erkänna vad som helst. Folkteatern visar filmen False confessions som följs av samtal med två rättspsykologer.
Tid: 18.30, 6 november
Plats: Folkteatern
Kostnad: 60–80 kronor.
Onsdag 7 november till söndag 11 november
Teater: Improfest Sweden 2018
Improfest Sweden är en internationell improfestival. Impro innebär att allt som framförs på scenen uppstår i stunden utan vare sig förutbestämd handling eller färdigskrivna repliker. Största delen av festivalen äger rum på Aftonstjärnan och ju fler föreställningar man betalar för, desto större rabatt.
Tid: 7–11 november
Plats: Teater Aftonstjärnan
Kostnad: 90-750 kronor.
Föredrag: Filosofibaren: Livet och tiden
Hur fria är vi att skapa våra liv? Kanske är det våra liv som skapar oss, genom de villkor som fanns där redan från början? Denna kväll diskuteras vad frihet är och hur fria vi är, om vi alls är det. Petra Andersson, forskare i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, leder samtalet.
Tid: 18.00–19.30, 7 november
Plats: Stadsmuseet
Kostnad: Gratis.
Föredrag: Öka farten mot hållbara transporter
Kan en radikal minskning av utsläppen ske inom mobilitets- och transportindustrin? IfM (Ingenjörer för miljön) fortsätter att lyfta temat hållbara transporter. Gäst är Per Gyllenspetz, fristående konsult och inspiratör med inriktning på hållbara transporter. Moderator är Magnus Sundemo.
Tid: 18.00-19.30, 7 november
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.
Musik: Carl-Johan Vallgren
Det vankas turnéstart för Carl-Johan Vallgren och bandet Midnattskapellet. Förra årets spelningar i Stockholm skulle bli de sista, men magin mellan band och publik ändrade helt på planerna. Nu får Stora teatern ett efterlängtad besök, som kan bli en början på nåt nytt eller det definitiva avslutet.
Tid: 19.00–21.00, 7 november
Plats: Stora teatern
Kostnad: 395 kronor.
Torsdag 8 november
Installation: Lights in Biskopsgården
Den 8 november är det premiär för den första upplagan av ljusfestivalen Lights in Biskopsgården. Under tre veckor lyses området kring Svarte mosse upp av ljusinstallationer inspirerade av invånarnas egna idéer och berättelser. Installationen pågår till och med 30 november.
Tid: 18.00–21.00, 8 november
Plats: Svarte mosse
Kostnad: Gratis.
Föredrag: Staffan Böös om jiddisch i Sverige
Många känner till att jiddisch är ett av minoritetsspråken i Sverige, men få vet vad det är och hur det ser ut. Vad känner vi till om språkets ursprung, dess form och utbredning i världen? Föredragshållare är Staffan Böös som är översättare och har mångårig erfarenhet som kursledare i jiddisch.
Tid: 18.00–19.30, 8 november
Plats: Biskopsgårdens bibliotek
Kostnad: Gratis.
Föredrag: Fler möjligheter, färre normer!
Hur skapar vi en framtid där #metoo-uppror inte behövs? Hur kan vi ge våra barn fler möjligheter och låta dem slippa begränsande normer? Psykologen och författaren Lina Bodestad har skrivit boken Farliga prinsessor och ljuva monster och pratar om normutmanande föräldraskap.
Tid: 19.00–20.00, 9 november
Plats: Lundby bibliotek
Kostnad: Gratis.
Litteratur: Poesisamtal om Werner Aspenström
Werner Aspenströms lyriska register sträcker sig från ironisk tidssatir till naturimpressionism. Till 100-årsdagen av Werner Aspenströms födelse kommer antologin Annorlunda hos ekorrarna. Författaren, översättaren och kritikern Staffan Söderblom kommer att presentera och leda samtalet.
Tid: 18.00–19.00, 8 november
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.
Fredag 9 november
Manifestation: Vi minns Kristallnatten
I år är det 80 år sedan Novemberpogromerna ägde rum i Tyskland. Mängder av synagogor sattes i brand, judiska butiker vandaliserades, hundratals judar mördades och tiotusentals sändes till koncentrationsläger. Manifestationen minns och hedrar offren för den så kallade Kristallnatten.
Tid: 18.00–20.00, 9 november
Plats: Götaplatsen
Kostnad: Gratis.
Musik: New places orchestra feat. Ebbot Lundberg
Ett synnerligen välklingande storband tar plats på scenen med Håkan Broström New places orchestra och Ebbot Lundberg som sångsolist. Ett möte mellan en välsmord klangmaskin och en suggestiv och mogen sångare blir något som gästerna förväntas att sucka av välbehag över.
Tid: 18.00, 9 november
Plats: Nefertiti
Kostnad: 200 kronor.
Filmpremiär och regissörsbesök: Kärlek & vilja
Isabell jobbar på en karaokebar i en svensk småstad. Hon är charmig, rolig och livrädd för närhet. Det är något hon döljer som gör att ingen får komma för nära och allt måste stanna på ytan. När Jessica flyttar in i samma lägenhet är hon i samma läge. Visas till och med 15 november.
Tid: 18.30–20.00, 9 november
Plats: Hagabion
Kostnad: 90 kronor.