Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Kollektivtrafiken ska bli mer jämlik

Thomas Harrysson | Att göra det enkelt att köpa biljett är ett sätt att göra kollektivtrafiken mer inkluderande.

Kollektivtrafiken i regionen ska bli mer inkluderande och jämlik. Det beslutade kollektivtrafiknämnen på sitt senaste möte, då man fastslog en ny strategi som utgår från de sju diskrimineringsgrunderna.

Kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen fastställde på sitt senaste möte en strategi för kollektivtrafik på jämlika villkor. Syftet är att kollektivtrafiken i regionen ska vara inkluderande och välkomnande för alla resenärer och att fler ska ha möjlighet att resa med bussar och spårvagnar.

– Förut har det framför allt varit fokus på att till exempel personer som sitter i rullstol ska komma ombord på fordonen. Men vi ville ha ett bredare perspektiv på det här, säger Ulrika Frick (MP), som är ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Därför utgår strategin från de sju diskrimineringsgrunderna, det vill säga kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Under arbetet har man tagit hjälp av bland annat regionens avdelning för mänskliga rättigheter och en referensgrupp bestående av barn. Man har även genomfört intervjuer med personer som representerar de olika diskrimineringsgrunderna.

Har ni tidigare fått klagomål på att kollektivtrafiken inte är jämlik?

– Inte direkt klagomål, men när man gör fördjupande kundintervjuer förstår man vad det är som hindrar vissa från att åka kollektivt. Det handlar om att ha en förståelse för att människor har olika behov, Vi behöver ha med det i medvetandet när vi planerar.

Att göra kollektivtrafiken mer jämlik kan exempelvis handla om hur man utformar fordonen, hur vägen till hållplatsen ser ut, hur man köper biljetter och hur personalen bemöter resenärerna. Man har också lagt stor vikt vid trygghetsfrågor, säger Ulrika Frick.

– Vi vet att vissa grupper i vårt samhälle är mer utsatta än andra, och vi har lagt extra fokus hur kan vi stärka vårt trygghetsarbete. Det gäller inte bara på vagnen eller bussen, utan lika mycket runt på hållplatserna och runt omkring.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV