… Mattias Hagberg, som är medarrangör till Göteborgs Romanfestival, vilken äger rum på Göteborgs litteraturhus i morgon, lördag, och i övermorgon, söndag.
Det är dags för andra upplagan av Göteborgs Romanfestival. Varför behövs festivalen?
– Det finns absolut utrymme för många fler litteraturfestivaler. Om man jämför med andra konstarter så tar inte litteraturen så stor plats i det offentliga rummet. Vårt bidrag är ett särskilt fokus på romanen som konstform. Vi tänker att romanen är något alldeles speciellt, en form av litteratur som är väldigt lätt att ta till sig, men ändå svår att fånga. Det finns så otroligt mycket som kan rymmas mellan pärmarna i en roman; allt från skruvade rymdepos till den mest realistiska vittneslitteratur. På Göteborgs Romanfestival närmar vi oss romanen från alla tänkbara håll. Om man vill kan man se festivalen som en sorts undersökning av romankonstens möjligheter.
Temat för året är Andra världar. Vad kommer det innebära?
– Det betyder att vi har ett särskilt fokus på det som brukar kallas spekulativ litteratur eller fantastik. Vi vill ta den typen av litteratur på allvar och visa hur mycket den har att ge. Vi tänker att genrer som skräck och science fiction ger oss alla en möjlighet att närma sig världen på nya och oväntade sätt. När vi la årets program arbetade vi utifrån en fråga: Kan man förstå världen genom att fly in i en annan verklighet?
Finns det några särskilda programpunkter som du själv ser mycket fram emot?
– Vi har ett helt gäng med författare på plats som på olika sätt har närmat sig temat för årets festival: Maja Lundgren, Jerker Virdborg, Sara Bergmark Elfgren och Mats Söderlund. Och så Monika Fagerholm, så klart. Hennes romaner är ett väldigt bra exempel på det vi söker efter i år.