Sahlgrenska universitetssjukhuset ska spara 300 miljoner kronor och minskar därför ner på antalet vårdplatser. Som en följd av detta ska sjukhuset minska antalet anställda med 500 personer, rapporterar Sveriges Radio.
– Det är en väldigt uppgiven stämning. Personalen behöver mer resurser och arbetsmiljön behöver ses över, istället drar arbetsgivaren ner på antalet vårdplatser, kommenterar Hans Ekström ordförande för Kommunal till P4 Göteborg.
Kommunal har omkring 1 100 medlemmar på Sahlgrenska, men är inte det fackförbund som organiserar sjuksköterskor – som det råder stor brist på.
Denna brist anges som en av anledningarna till förändringen. Fasta vårdplatser stängs och istället öppnar så kallade öppen dagverksamhet, som inte kräver den typen av bemanning. Sjukhuset har sedan i våras arbetat med att minska kostnaderna.
– Trenden är att antal nettoårsarbetare minskar. Situationen ser dock inte likadan ut överallt. Vissa verksamheter har stora behov av att öka bemanningen inom vissa personalkategorier. Totalt sett behöver vi dock bli färre, säger Maria Aleniusson, HR-direktör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Sahlgrenska har en omsättning på omkring 17 miljarder kronor och tar emot fler patienter än någonsin tidigare. De främsta anledningarna till underskottet uppger sjukhuset är ökade personalkostnader, fler patienter än planerat, som kräver större insatser samt högre kostnader för läkemedel. Sahlgrenska har därtill fått sämre så kallade externa vårdintäkter samtidigt som uppdraget för regionenen saknar finansiering.