Startsida - Nyheter

Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Lasse Beicher, Josefine Andersson, Michalis Koutsogiannakis och Caroline Söderblom ger Kung Lear som har premiär på Stadsteatern i morgon, lördag.

Lördag 27 oktober

Återbruk: Loppmarknad för mänskliga rättigheter

I morgon, lördag, slår Frilagret upp portarna till en loppmarknad för att samla ihop pengar till papperslösa flyktingar. Alla intäkter går till ändamålet. Frilagret utlovar tunga poeter, dj:s, hennatatueringar och underhållning. Alla är välkomna att hjälpa till att bidra till en varmare värld.
Tid: 14.00-19.00, 27 oktober
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

Teaterpremiär: Kung Lear

Kung Lear är en uppsättning starkt influerad av Shakespeares egen teatertid där sång, musik och gyckel jämte allvar och komiska inslag, fascinerade och underhöll publiken. Pontus Stenshäll regisserar en av Shakespeares mest insiktsfulla tragedier som nu intar Stadsteatern.
Tid: 18.00–21.00, 27 oktober
Plats: Stadsteatern
Kostnad: 100–340 kronor.

Litteratur: Night Club Poetry

Succékonceptet Night club poetry kommer till Göteborg: Poesin intar nattklubben. Älskar du också poesi, men känns de vanliga litterära rummen för smala, lysrörsbelysningen för trist och avsaknaden av en inspirerande drinklista förödande? Missa då inte Night club poetry på Folkteatern.
Tid: 22.00, 27 oktober
Plats: Folkteatern
Kostnad: Gratis.

Söndag 28 oktober

Teater Kattma: Alla har rätt

Teater Kattma presenterar tolv nyproducerade scener som bygger på de medverkandes egna berättelser. Titeln syftar på allas rättigheter, allas rätt till ett självständigt, fullvärdigt liv utifrån vars och ens möjligheter och förutsättningar. Spelas till och med 7 december.
Tid: 17.00–20.00, 28 oktober
Plats: Dalheimers hus
Kostnad: 100 kronor.

Poeten Nino Mick är en av flera författare som uppträder när Folkteatern bjuder in till nya konceptet Night club poetry, i morgon, lördag.

Måndag 29 oktober

Föredrag: Ivar Arosenius – drömmare och rebell

Konstnären Ivar Arosenius växte upp i en borgerlig familj i Göteborg. Han fick sin utbildning i hemstaden och i Stockholm. Arosenius konst är egensinnig, berättande och humoristisk. Den täcker in ett helt spektrum av känslor. Föredragshållaren Björn Fredlund har skrivit en bok om Arosenius.
Tid: 13.00–14.00, 29 oktober
Plats: Mötesplats – Kulturhus
Kostnad: Gratis.

Minnesdag: Fackeltåg och minnesceremoni

Den 29 oktober i år har det gått 20 år sedan diskoteksbranden vid Backaplan inträffade. I branden miste 63 ungdomar livet och över 200 skadades. För att uppmärksamma årsdagen av Backabranden kommer ett fackeltåg över Göta älvbron inleda kvällen och ceremonin äger rum på Herkulesgatan 1.
Tid: 18.00–23.30, 29 oktober
Plats: Samling på Gustav Adolfs torg
Kostnad: Gratis.

Samtal: Framtiden, hur blir det egentligen?

Framtiden kan ibland kännas avlägsen och ogripbar. Med hjälp av spanare kommer förhoppningsvis mystikens dimmor att skingras och framtidens skuggor kommer att klarna. Spanare är bland andra Aldijana Talic, journalist och krönikör på Expressen och Christina Ceder, omvärldsanalytiker.
Tid: 18.00–20.00, 29 oktober
Plats: Askims bibliotek
Kostnad: 25 kronor.

Föredrag: Företagens ansvar för miljö och samhälle

Filosofiska fakultetens föreläsningsserie Ett hum om … presenterar Joakim Sandberg, docent i praktisk filosofi och gästprofessor på Riksuniversitetet i Groningen i Nederländerna, som föreläser om företagens ansvar för miljö och samhälle. Skulle vi kunna skapa en alternativ ekonomi?
Tid: 18.00–19.30, 29 oktober
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Föredrag: Om brandkatastrofen vid Backaplan

Angelica Riquelme skrev tillsammans med Aida Foresti boken Göteborg har sorg 1999. För att uppmärksamma att det är 20 år sedan diskoteksbranden på Backaplan inträffade, kommer Angelica Riquelme till Biskopsgården för att berätta om sina erfarenheter av de människor som drabbades.
Tid: 18.00–19.30, 29 oktober
Plats: Biskopsgårdens bibliotek
Kostnad: Gratis.
Tisdag 30 oktober

Danceoke: Dansa loss med Bataljonen

Danceoke är som karaoke fast dans och alla samtidigt. Bataljonen projicerar grymma, roliga och knäppa musikvideos och tillsammans med publiken härmar så gott den kan. Bataljonen är ett feministiskt scenkonstnärskollektiv, en punkig frigrupp och en ohemlig teaterklubb.
Tid: 12.00–13.00, 30 oktober
Plats: Kulturhuset Kåken
Kostnad: Gratis.

Filosoficafé: Kan det vara rätt att döda djur?

Filosofiskt café bjuder in till samtal kring olika filosofiska problem eller frågeställningar. Samtalsledaren Ida Hallgren är psykolog och doktorand i praktisk filosofi. Vid sidan om doktorandstudierna arbetar hon som filosofisk praktiker. Kvällens tema är veganism.
Tid: 18.00–19.30, 30 oktober
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: Gratis.

Filosofen Ida Hallgren är samtalsledare när Frölunda kulturhus filosoficafé bjuder in till ett samtal om djur-etik, på tisdag, 30 oktober.

Föredrag: Vegansk kost och träning för resultat och prestation

Går det att bygga muskler och bli stark på vegansk kost? Vad ska man som vegan äta för att må som bäst och få bra träningsresultat? Djurens rätt och Café Planet välkomnar till Frilagret för att lyssna på föreläsning med idrottsnutritionisten och personliga tränaren Hillevi Sautter.
Tid: 18.00–19.30, 30 oktober
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

Går det att bygga muskler om man äter vegansk kost? Det är en fråga som diskuteras på Djurens rätts föredrag på Frilagret på tisdag, 30 oktober.

Onsdag 31 oktober

Musik: Planeta festival

Det är åter dags för festivalen Planeta. Planeta är ett nätverk av arrangörer som tillsammans vill lyfta fram musik och dans från världens alla hörn, i form av en festival i Västsverige med globala förtecken. På hemsidan finns mer information om alla de akter som arrangeras runt om i staden.
Tid: 31 oktober till 4 november
Plats: Varierande
Kostnad: Varierande.

Föredrag: Stad och land i ett ”rurbant” landskap

Vilka värden ser vi med stad respektive landsbygd och går de att förena? När städer och kommuner växer ger landskapet plats åt bebyggelse, samtidigt som odlingar och andra naturvärden tar mer plats i staden. Kvällens gäster diskuterar stadens plats i landskapet och landskapets plats i staden.
Tid: 17.00–19.00, 31 oktober
Plats: Stadsmuseet
Kostnad: 60 kronor eller årskort.

Teater: Hon som jag såg i spegeln

Om mötet med kärleken, moderskapet och våldet. Om att en dag möta sin egen spegelbild och inte känna igen sig själv. Om att hitta sin väg och bygga ett liv. Med Karin Lycke ges återigen kropp och röst åt en av de unga mammor som vi träffade i publik- och kritikersuccén Vi som bär världen.
Tid: 18.00–19.00, 31 oktober
Plats: Kulturhuset Kåken
Kostnad: 0–50 kronor.

Film: Halloween

Bio Roy visar den elfte Halloweenfilmen från 2018. Jamie Lee Curtis återvänder till sin ikoniska roll som Laurie Strode. Nick Castle är tillbaka i rollen som Michael Myers för första gången sedan 1978. Samma kväll visas också den första filmen från 1978 om man vill värma upp sin skräcknerv.
Tid: 21.15–23.00, 31 oktober
Plats: Bio Roy
Kostnad: 120 kronor.

Torsdag 1 november

Musik: Ale Möller Trio

En av Sveriges mest rutinerade multimusikanter, grammisnominerade Ale Möller, möter Mats Öberg, pianisten och keyboardspelaren, som kan och spelar vad som faller honom in. Trion fullbordas med Olle Linder, ännu en multiinstrumentalist från den svenska folkmusikens elitserie.
Tid: 18.00, 1 november
Plats: Nefertiti
Kostnad: 280 kronor.

Författarbesök: Flora Wiström

Lundby bibliotek bjuder in till en kväll med bloggaren och författaren Flora Wiström. Hon driver sedan elva år sin populära blogg där hon ofta skriver om feminism, böcker och veganism.
Tid: 19.00–20.00, 1 november
Plats: Lundby bibliotek
Kostnad: Gratis.

Fredag 2 november

Musik: Emil Jensen – En gemensam galning

Efter sina hyllade liveföreställningar och sommar- och vinterprat i radio, är Emil Jensen tillbaka. Hans låtskatt varvas med personliga mellansnack, komik och allvar, i en helt egen blandning.
Tid: 19.00–22.00, 2-3 november, 18.00–21.00, 4 november
Plats: Stora teatern
Kostnad: 420 kronor.

Teater: Patriarkatets för- och nackdelar

I sin första soloföreställning kommer Elinor Svensson att plocka isär patriarkatet och allt vad det innebär. Vi ska äntligen få reda på vad patriarkatets för- och nackdelar är. Komikern Elinor Svensson bemästrar den svåra konsten att blanda in en gnutta sårbarhet i råa skämt på svåra ämnen.
Tid: 20.00–22.00, 2 november
Plats: Musikens hus
Kostnad:  230 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV