Att äta livsmedel som har en antiinflammatorisk effekt kan ge ett längre liv, visar en studie bland 70 000 svenskar. Forskarna hoppas att det kan leda till att människor sätter i sig mindre rött kött, chips och läsk. – Vi kan inte ändra våra gener, men vi kan ändra vår kost, säger professor Alicja Wolk.
Deltagarna, som bor i Uppsala, Västmanlands och Örebro län, fick fylla en stor enkät där de bland annat fick svara på vad de åt och drack. Utifrån svaren, och med en hjälp av halterna av inflammationsämnet CRP i blodet från 3 500 av de kvinnliga studiedeltagarna, räknade forskarna ut en poäng i ett 16-gradigt antiinflammatoriskt kostindex, skriver Upsala Nya Tidning.
– Vi har tittat på sambandet mellan kosten och CPR och på så sätt kunde vi identifiera de livsmedel som var kopplade till hög eller låg inflammation, förklarar Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi, för TT.
16 år efter att enkäterna fyllts i följde forskarna upp deltagarna. 16 000 hade då dött, och dödligheten var lägre bland deltagarna som fått höga poäng i indexet. Forskarna, vid Uppsala universitet och Karolinska institutet, såg också att personerna med låga poäng dog vid en lägre ålder. Skillnaden i livslängd mellan de som hade låga och höga tal och som var ickerökare var sju månader, medan det för rökare var 1,7 års skillnad.
Rökning visar sig alltså ha kraftigt inflammationsframkallande effekter, som utan motverkande krafter bland annat påskyndar utvecklingen av åderförkalkning.
Livsmedlen det handlar är de som man sedan tidigare vet är hälsosamma: frukt och grönsaker, fullkornsprodukter som havregryn, och vegetabiliska oljor. Om man exempelvis byter ut smör mot rapsolja får man en dubbeleffekt – dels ökar konsumtionen av nyttiga Omega 3-fetter samtidigt som man minskar de mättade fetterna.
Vin och öl – dock inte sprit – i små doser visade sig också ha en antiinflammatorisk effekt.
– Men då menar vi verkligen väldigt måttligt, max en deciliter vin om dagen, vilket är viktigt att påpeka. Vi skulle aldrig rekommendera folk som inte dricker att börja, säger Wolk och pekar på studier som visat höjd risk för bröstcancer även vid måttlig konsumtion.
Till det man ska undvika hör rött kött, chips och läskedrycker.
Fakta: Antiinflammatorisk mat
• Livsmedel med antiinflammatorisk potential är bland annat frukt och grönt, te, kaffe, müsli/havregryn, ost med låg fetthalt, choklad, oliv- och rapsolja, baljväxter, nötter och måttliga mängder öl eller vin.
• Livsmedel som i stället riskerar att öka inflammatoriska risken är kött, inälvsmat, chips, läsk och saft.
Källa: UNT