Startsida - Nyheter

Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Jessica Gow/TT | Författaren Sara Stridsberg är en av gästerna på litteraturfestivalen Scener & samtal som äger rum i morgon, lördag, på Världskulturmuseet.

Lördag 29 september

Litteratur: Scener & samtal

Litteraturfestivalen Scener & samtal är tillbaka. Festivalen vill skapa fler sätt att tillsammans fortsätta läsa, lyssna på och ge plats för litteraturen. Hela programmet finns att läsa på hemsidan. Festivalen tjuvstartar med fest på Valand i kväll, fredag, och avslutas med efterfest på HPKSM i morgon, lördag.
Tid: 11.00–19.00, 29 september
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: Gratis.

Återbruk: Megaloppis i Biskopsgården

I morgon, lördag, är det dags för Megaloppis i Biskopsgården på Vårvindens fritidsgård. Det är gratis med försäljningsbord för den som har begagnade saker att sälja och gratis inträde för den som vill handla. Försäljningsplatserna är begränsade så först till kvarn gäller.
Tid: 11.00–15.00, 29 september
Plats: Vårvindens fritidsgård
Kostnad: Gratis.

Temadag: Resandefolkets högtidsdag

I samarbete med Kulturgruppen för resandefolket presenterar Storan ett gediget program för att fira resandefolkets högtidsdag. Programmet erbjuder bland annat Ida & Louises sånger Scholtze Lider och Timo Nieminen med orkester som ger delar av Tangokungar. Avslutning i S:t Johanneskyrkan.
Tid: 12.00–15.30, 29 september
Plats: Stora teatern
Kostnad: Gratis.

Boksläpp: Den etiska slampan

Författarna och sexologerna Dossie Easton och Janet Hardy har skrivit boken Den etiska slampan som är en klassisk guide till kärlek, sex och relationer. Boken behandlar utmaningar och möjligheter i flersamma och polyamorösa relationer, men även i monogama parförhållanden och som singel.
Tid: 17.00–18.00, 29 september
Plats: Galleri Thomassen
Kostnad: Gratis.

Teaterpremiär: Dogville

Grace var på flykt från maffian och hon sprang rakt in i famnen på ett fattigt samhälle där allt avgjordes i kyrkan. När kyrkklockan ringt 15 gånger hade de bestämt sig för att gömma henne och våldta henne. Går sådan ondska att förlåta? Av Lars von Trier.
Tid: 19.00–21.45, 29 september
Plats: Folkteatern
Kostnad: 160–280 kronor.

Fest: Afrikansk kulturnatt

Afrikansk kulturnatt är en interkulturell plattform som ska främja musik och kulturell integration. Eventet är baserad på musik, dans och modevisning. Kvällens huvudartist är Princesse Charm från Benin Republik. Det blir också modevisning med The African way och dj:ande av nigerianska LV.
Tid: 21.00, 29 september
Plats: Musikens hus
Kostnad: 100–150 kronor.

Söndag 30 september

Sömnadsworkshop: The Handmaid’s tale

Feminister har använt de ikoniska dräkterna från The Handmaid’s tale vid protester mot en kvinnoförtryckande politik i samtiden. Frilagret välkomnar till en workshop där man kan testa att sy dräkter och hattar från Margaret Atwoods dystopiska framtidsroman. Material kan köpas på plats.
Tid: 12.00–15.00, 30 september
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

The Handmaid’s tales dräkter har använts i kampen för abort världen över. Nu kan man sy sin egen dräkt på Frilagret i övermorgon, söndag.Foto: Natacha Pisarenko/AP Photo

Föredrag: Pakistan i fokus

I övermorgon, söndag, bjuder Kulturhuset Blå stället i Angered in Nina Adil som ska prata om kvinnors situation och utvecklingsmöjligheter i Pakistan. Det blir även visning av en dokumentärfilm om landet och modevisning av traditionella dräkter. Arrangemanget sker i Stora salongen.
Tid: 13.00–15.00, 30 september
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.

Författarbesök: Sara Wadell

Sara Wadell skriver lättlästa böcker och hon besöker biblioteket under Dyslexiveckan. Hennes senaste bok, När mandelträden blommar, är den tredje i en serie lättlästa böcker som handlar om Noor och Hassan. Böckerna används flitigt i SFI-undervisning, i bokcirklar och språkkaféer.
Tid: 18.00–19.30, 1 oktober
Plats: Biskopsgårdens bibliotek
Kostnad: Gratis.

Teater: Några av oss

Petr Ginz är 14 år när han anländer till gettot och koncentrationslägret Theresienstadt norr om Prag, där några pojkar skapar den egna tidningen Vedem. En av pojkarna i redaktionen gömmer tidningarna bakom smedjan i Theresienstadt. Så bevaras texterna för framtiden och nu blir de teater.
Tid: 19.00–20.30, 1 oktober
Plats: Stora teatern
Kostnad: 150 kronor.

Måns Lagerlöf har regisserat pjäsen Några av oss, om en pojke i ett tjeckiskt koncentrationsläger. Den visas på måndag, 1 oktober, på Stora teatern.

Tisdag 2 oktober

Föredrag: Tusentals år av barnarbete

1989 beslutade 196 länder att underteckna FNs Barnkonvention om barns rätt i samhället, vilken blir lag 2020. Men vad innebär det att vara barn i dag och hur var det förr? En resa om överlevnad och värde, rättigheter och utveckling med Mari Wickerts, pedagog och experimentell arkeolog.
Tid: 15.00–16.00, 2 oktober
Plats: Stadsmuseet
Kostnad: 60 kronor eller årsbiljett.

Föredrag: Sveriges avskaffande av den transatlantiska slavhandeln

Som ett av de sista länderna i Europa avskaffade Sverige slaveriet på kolonin Saint-Barthélemy i Västindien den 9 oktober 1847. Michael Barrett, Afrikaintendent på Etnografiska museet i Stockholm, som också har en personlig transatlantisk familjehistoria, berättar inför minnesdagen.
Tid: 18.00–20.00, 2 oktober
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.

Film: Unlocking the cage

Djurens rätt visar filmen Unlocking the cage – who is a legal person? Filmen följer djurrättsadvokaten Steven Wise och hans försök att bryta ner de juridiska barriärer som skiljer djur från människor. Efter 30 år av att kämpa med ineffektiva djurrättslagar, skapar Steve Wise och hans team historia.
Tid: 18.00–20.00, 2 oktober
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

Onsdag 3 oktober

Föredrag: Mikroplast

IfM (Ingenjörer för miljön) och LfM (Läkare för miljön) ordnar en kväll om mikroplaster. För att kunna hantera problemen med mikroplaster i naturen måste vi veta mer. Under denna kaféafton får gästerna ta del av aktuella forskningsrapporter och diskussioner om vad som kan göras.
Tid: 18.00–19.30, 3 oktober
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.

På onsdag, 3 oktober, bjuder Ekocentrum in till en föredragskväll om mikroplaster och hur vi kan göra för att hantera problemen.

Föredrag: 1968 – mellan myt och verklighet

1968 är efterkrigstidens mest mytomspunna år. Det uppfattas av många som avgörande i västvärldens historia och efter ett halvt sekel väcker det fortfarande känslor. Historikern och författaren Henrik Berggren talar om det symbolladdade året – i Sverige och i världen.
Tid: 18.00-19.00, 3 oktober
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Torsdag 4 oktober

Litteratur: Potatisskallen, Onåbara och Selamlik

Stadsbiblioteket får besök av författarna Robert Hannah, Aleksander Motturi och Khaled Alesmael. Hannah pratar om den självbiografiska boken Potatisskallen. Motturi vann Sveriges radios romanpris 2018 med Onåbara. Alesmael skildrar en homosexuell syrisk man i boken Selamlik.
Tid: 18.00–19.00, 4 oktober
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Torsdag 4 oktober

Föreställning: Anders Lundin: Expedition Livet!

I visföreställningen Expedition Livet! blir publiken huvudperson när Anders Lundin vänder, vrider och snurrar på frågorna: Var kommer vi ifrån? Vart ska vi? Hur hamnade vi här? Tillsammans med kontrabasisten Jonas Olofsson låter han sina funderingar komma till uttryck i berättelser och visor. Tid: 19.00–21.00, 4 oktober
Plats: Kulturhuset Kåken
Kostnad: 120 kronor.

Föredrag: Prepping – är du förberedd?

Vad händer om strömmen går, vattnet sinar, telefon och dator slutar fungera? Författaren och bloggaren Lars Wilderäng berättar om prepping – din personliga beredskap och samhällets beredskap. Han skriver framtidsskildringar och thrillers, bland annat serien Höstsol och höstregn.
Tid: 19.00–20.30, 4 oktober
Plats: Majornas bibliotek
Kostnad: Gratis.

Musik: Songs: Molina
2013 var året då den amerikanske sångaren och låtskrivaren Jason Molina tragiskt gick bort. Han blev endast 39 år, men efterlämnade en fenomenal och hjärtskärande låtskatt. Hans musik väcks till liv i en hyllningskväll på Pustervik med flera av musikerna från hans olika musikaliska projekt.
Tid: 19.00, 4 oktober
Plats: Pustervik
Kostnad: 225 kronor.

Fredag 5 oktober

Club Dynamo: Crazy cats och lolcats

Stadsbibliotekets ungdomshäng Dynamo är tillbaka med kattema. Ljusslingorna tänds, snacks dukas upp och musiken höjs för alla mellan 13 och 25 år. På internet älskar alla katter. Dynamo visar galna kattklipp på storbild hela kvällen, det ordnas ett purfect quiz och det går att skapa egna kattpins.
Tid: 18.00–21.00, 5 oktober
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Katter är kvällens tema när Stadsbibliotekets ungdomssatsning Dynamo bjuder in till en purrande klubb nästa fredag, 5 oktober.

Film: Goliat

Kimmies far Roland ska inställa sig för att avtjäna ett fängelsestraff. Med Roland borta måste Kimmie axla rollen som familjeförsörjare och ta över sin pappas kriminella affärer. En uppgift han vare sig är redo för eller har vilja att anta. En film av Peter Grönlund.
Tid: 18.00–19.30, 5 oktober
Plats: Bio Roy
Kostnad: 115 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV