Startsida - Nyheter

Zoom

Bokmässan förstärker ljuset på de globala frågorna

Fredrik Sandberg/TT | Bokmässan lyfter i år upp de globala frågorna ytterligare.

På torsdag slår Bokmässan upp portarna. Nytt för i år är att Bokmässans Internationella torg byter namn till Globala torget. Namnbytet är en del av nätverkets satsning på att lyfta de globala målen.

I sexton år har Bokmässans Internationella torg fungerat som samlingsplats för organisationer, myndigheter och förlag som arbetar med mänskliga rättigheter och globala utvecklingsfrågor. Nu byter torget namn till Globala torget för att ytterligare understryka vad nätverket handlar om.

– Torget byter namn av flera anledningar. Det blir något av en nystart och vi vill passa på att lyfta de globala målen i och med att projektet får en ny producent i form av Olof Palmes internationella center, säger  Patrik Desthon, projektledare för Globala torget, och fortsätter:

– Under fjolårets Bokmässa blev det mycket fokus på annat. Arenor för krafter som står upp för mänskliga rättigheter och globala utmaningar behövs mer än någonsin så som läget är i Sverige och världen.

Pressbild | Författaren och feministen Nawal El Saadawi kommer att samtala med journalisten Johar Bendjelloul på Globala torget.

Samtal, konst och humor

Under fyra dagar kommer 97 seminarier att hållas på tema demokrati, klimat, jämställdhet, mänskliga rättigheter och hållbar global utveckling. Programpunkterna är många och varierande. Programmet innehållet allt från spoken word-uppträdanden till författarsamtal och konstinstallationer gjorda av två aktivister och konstnärer ur performancegruppen Pussy Riot.

Nawal El Saadawi, egyptisk författare och stridbar feminist, kommer både till Bokmässan och Folkets hus i Hammarkullen, där Bokmässan är medarrangör. På Globala torget medverkar hon bland annat i ett samtal om utvecklingen i Egypten och Mellanöstern efter den arabiska våren tillsammans med journalisten och programledaren Johar Bendjelloul.

Samtliga dagar kommer Sveriges radios utrikeskorrespondent Cecilia Uddén att finnas på plats och lyfta dagsaktuella ämnen. Två gånger per dag kommer scenen även att gästas av komiker som pratar om de globala målen.

– Det är viktigt att de här frågorna lyfts och diskuteras i olika sammanhang. Globala mål kan upplevas som svårt och otillgängligt och påläst humor kan vara ett sätt att ge publiken en annan ingång, säger Patrik Desthon.

Pressbild | En stol finns reserverad på Bokmässan för den fängslade förläggaren Gui Minhai.

Tom stol för Gui Minhai

En annan uppmärksammad programpunkt är Välkommen Gui Minhai – om situationen i Kina. Där deltar bland annat Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson, journalisten och Kinakännaren Jojje Olsson samt Angela Gui, student och dotter till den fängslade förläggaren Gui Minhai.

Även Gui Minhai själv har bjudits in att delta i seminariet. Inbjudan, som skickats till svenska ambassaden i Kina, svenska utrikesdepartementet och kinesiska ambassaden i Stockholm, publicerades också i Dagens nyheter samt på Bokmässans hemsida.

– Det är en personligt ställd inbjudan som vi valt att göra officiell för att rikta ljuset på en ytterst allvarlig fråga: en svensk förläggare sitter fängslad på grund av sin publicering och på oklara grunder – vad kan och bör vi göra åt det? Bokmässan har en lång tradition av att uppmärksamma förföljda författare, förläggare och journalister. Att bjuda in Gui Minhai känns mycket angeläget, säger Frida Edman, mässansvarig, i ett pressmeddelande.

Under seminariet kommer en tom stol att finnas reserverad för förläggaren, som en symbol för hans frihetsberövande.

Sida stöttar

I år är scenen flyttad till mitten av torget för att kunna bygga upp diskussionsvänliga rum runtomkring.

– Det kommer bland annat att finnas ett live-rum där vi samtalar live med utsända journalister från jordens alla hörn. Det kommer att finnas boklådor, kaffe och te. Vi vill uppmuntra till församtal och eftersnack, säger Patrik Desthon på Olof Palmes internationella center.

Arrangemanget genomförs med ekonomiskt stöd från biståndsmyndigheten Sida pågår mellan den 27-30 september.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV