Nu är det skördetid och högtid för lokala producenter. Syre Göteborg besökte Reko-ringen i Partille, där sociala medier är hjälpmedel för småskaliga producenter att sälja mer direkt till kunder.
Vi träffas på en parkeringsplats mellan Willys och Circle K i Sävedalen. Det är ett gäng uppställda bilar med öppna bagageluckor och ett femtiotal människor som kryssar runt mellan bilarna. För den som inte vet vad som pågår ser det kanske suspekt ut, men det som pågår är en boom för det lokalproducerade, som tack vara sociala medier har lyckats hitta ett försäljningssätt som gynnar såväl kunden som försäljaren.
Här finns äggproducenter, biodlare med produkter av honung, grönsaksodlare som säljer ”överraskningskassar” eller lösplock, ett litet bageri och en som gjort egna kryddblandningar för grill.
– Tanken är att det ska vara enkelt att ta sig hit för så många som möjligt. Man ska inte behöva åka långväga för att kunna köpa bra och lokalt producerad mat, säger Johan Örneblad, arrangören bakom Reko-ringen i Partille.
Startade i juni
Reko-ringen i Partille startade i mitten av juni i år och försäljning har pågått hela sommaren. Reko står för ”rekorderlig konsumtion” och finns över hela landet. Det är helt ideellt för arrangörerna och vem som helst kan starta upp en egen Reko-ring.
Konceptet är enkelt: Säljare av lokalproducerade varor lägger upp vad de har till försäljning i den lokala Reko-facebookgruppen. Köpare svarar på tråden genom att lägga sin beställning. Sedan möts säljare och köpare upp vid en bestämd plats och tid för att utbyta varor mot pengar/swish. På så sätt behöver försäljaren bara skörda/packa/ baka exakt det som den har sålt och köparen vet vad den får i förväg. Inga mellanhänder behövs.
Johan berättar att Partillegruppen, som han startade av rent egenintresse, växte snabbt och fick 500 medlemmar på bara några dagar. Idag har gruppen över 1500 medlemmar.
– Jag tror att människor gillar att ha en relation med de de handlar av. Vårt enda krav är att producenten ska sälja själv och inte via en återförsäljare, säger Johan.
Gärna eko, men inget krav
Mycket är ekologiskt, men det är inte ett krav. Vem som helst ska kunna sälja, Johan uppmanar även människor med frukt och grönt i sin trädgård att ta med och sälja.
– Det är självsanerande. När vi säger att producenterna ska sälja själva så blir det automatiskt bara mindre producenter.
I producentgruppen finns 45 försäljare, men det är bara cirka 15 som varit med och sålt. Många är återkommande.
– Många kombinerar sitt besök i Partille med att passa på att besöka andra återförsäljare eller samarbetspartners. Vi har också synkat med Reko-ringen i Floda och Bollebygd så att producenter först säljer där och sedan kommer hit direkt efter, säger Johan och berättar om biodlare som kombinerar med besök på olika bikupor som de sköter om.
Johan startade Reko-ringen i Partille för att han själv ville äta bra mat och veta var den kommer ifrån.
– Jag kände till konceptet och hade handlat på Reko-ringen i centrala Göteborg (utdelning vid Järntorget) Men det passade inte mig tids- och platsmässigt.
Torghandel i modern tid
– Det är väldigt likt torghandel som knappt finns längre. Plus att det är väldigt resurseffektivt.
Johan tycker det är viktigt med småskalig produktion, och det som kallas hantverksproduktion. Det är en motvikt mot industrialiserad och näringsfattig mat, menar han.
– Det breddar och diversifierar maten.
Planen är att fortsätta hela vintern.
Reko-ringen i Partille är en tillfällig pop up varannan onsdag klockan 19.15-19.45. Det gäller att vara i tid, sälskilt när det är många köpare som ska hämta sina varor. Och utlämningen ligger precis vid en förpackningsåtervinning, så den smarte kan både handla och återvinna på samma gång. Resurseffektivt. Och dessutom väldigt trevligt.