Gärna valutspel om olika vårdsatsningar. Men utan höjda sköterskelöner händer inget, konstaterar Vårdförbundet.
Socialdemokraternas tremiljarderssatsning för vård i tid kan säkert vara bra, tycker Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet. Om pengarna går till höjda löner, vill säga.
– Vi vill se en statlig satsning på löner till sjuksköterskor. Vi har många personer som lämnat vården, och det behövs statliga pengar för att få tillbaka dem.
2 000 kronor om året behövs
Medellönen för en specialistutbildad sköterska ligger på 32 000 kronor, men den behöver höjas med 2 000 om året under fem års tid, så att den landar på 42 000 kronor i månaden, förklarar hon.
– Specialistsjuksköterskelönerna är taket, och det måste höjas. Sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) säger att de här pengarna som S nu föreslår motsvarar 5 000 sjuksköterskor, men det är i dagens löneläge. De måste gå till att höja lönerna.
I dag konkurrerar privata vårdgivare med landstingen om sköterskor, liksom kommunerna. Sjuksköterskor flyttar runt mellan primärvård och sjukhusvård. Så var det kanske inte tidigare, men så ser verkligheten ut nu för tiden, konstaterar hon, och det måste arbetsgivarna förhålla sig till.
Inte orimligt
– De nyutexaminerade sjuksköterskor som gick ut i våras valde inte att börja jobba på sjukhusen. Det är svårt att jobba dag, kväll och natt, som de måste göra där. Villkoren måste förändras, säger hon.
Hon tycker inte att det är orimligt att varje specialistutbildad sköterska får 2 000 mer i månaden under fem år. Det är de pengarna som måste till för att få bukt med vårdkrisen, hävdar hon.
– Det finns pengar, men de går till annat. Till exempel byggs det en massa lokaler, och den administrativa personalen har utökats inom vården.
Sineva Ribeiro pekar också på att staten måste ta ett lagstadgat ansvar för att utbilda specialistsjuksköterskor, med bibehållen lön under utbildningen.
– Antalet specialistutbildade sköterskor har sjunkit, och det skapar brist på många ställen. Det ger dominoeffekter av köer i vården, som till exempel inom cancervården, säger Sineva Ribeiro.