Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Stoppa inskränkning av strejkrätten

Björn Larsson Rosvall/TT | Ulf Nilsson från Kommunistiska partiet känner oro inför den begränsning av strejkrätten som kan bli en följd av den nya lag som just nu håller på att utredas.

DEBATT Nu går Göteborgs hamn en ljus framtid till mötes, lovar de båda socialdemokratiska topparna Ann-Sofie Hermansson och Ulrica Messing. I en debattartikel i GP för några veckor sedan gläds de bland annat åt att staten ska medfinansiera farledsfördjupning. Det är väl i sin ordning.

Men jag har svårt att dela deras glädje. Jag känner mer olust när de båda debattörerna också ägnar sin artikel åt att uttrycka och jubla i antifacklig yra:

”Efter en tuff tid befinner sig Göteborgs hamn i en helt ny situation. Med […] parternas uppgörelse om att konflikten ska stoppas har det skapats ett gyllene läge: nu ska vi på allvar bygga förtroende, affärer och volymer igen.”

Detta var precis vad som behövdes, fortsätter de båda damerna. Nu ska det, ”skapas ordning och reda även på arbetsplatser med fristående fackliga organisationer”.

Motståndet mot arbetsgivaren, APM, som kränkt organisationsrätten, saboterat fungerande skyddsarbete och gjort fasta jobb till otrygga bemanningsjobb ska till deras förtjusning kväsas med lagstiftning. Samtidigt ska alla anställda i Sverige få sina fackliga rättigheter begränsade.

Med hamnkonflikten som förevändning är en ny lag på väg. En lag som begränsar strejkrätten och samtidigt öppnar för avtalsshoppning och framväxten av gula, arbetsgivarstyrda, fack.

Vi som är fackligt aktiva på basplanet är djupt kritiska och oroade över lagförslaget liksom till överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och de fackliga huvudorganisationerna. Inga fackliga representanter borde medverkat till detta! Ute på arbetsplatserna har vi aldrig sett Hamnarbetarförbundet och deras demokratiska organisation som annat än en positiv förebild.

Nu ser vi hur motståndarnas envisa kampanj mot strejkrätten lönat sig. Konfliktktåtgärder, provokationer, smutskastning och lobbyism bär frukt.

Även en socialdemokratisk regering är beredda att stifta lagar för att begränsa fackliga rättigheter. Men än är det inte för sent att stoppa detta. Men då krävs högljudda protester från fackförbundens medlemmar.

För övrigt anser jag att Göteborgs hamns vd, Magnus Kårestedt och hamnstyrelsens ordförande Ulrica Messing ska avskedas. Dessa båda har utnyttjat sin kommunala maktposition för att påverka regeringen till att inskränka strejkrätten.

Det avslöjade reportaget i SVT:s Uppdrag granskning om konflikten i Göteborgs hamn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV