… Emma Gunterberg Sachs, verksamhetsansvarig för West Pride som pågått hela veckan och som avslutas med den stora Prideparaden i morgon, lördag, med avgång från Heden.
I år kombineras West Pride med Europride. Hur kommer det märkas under paraden?
– I år arrangeras Europride i Stockholm och Göteborg av Stockholm Pride och West Pride. Den största skillnaden är att vi har ökat vårt internationella fokus. Vi har bokat fler internationella artister, talare och aktivister. Dessutom samarbetar vi i år med Göteborgs Kulturkalas. Vi kommunicerar allt på både svenska och engelska. Fler svenska och internationella besökare, paraddeltagare och paradåskådare förväntas.
Det har ju förekommit en del kritik mot att företag och politiska partier nyttjar paraden till att själva synas. Hur ser ni på det?
– Under Europride vill vi lyfta hbtq-frågor och rättigheter i samtal med till exempel makthavare för olika partier. Vi har här igenom en möjlighet att ta tillvara möjligheten att påverka beslutsfattare under Europride och arbeta för en fortsatt förbättring av våra rättigheter. För medverkan på Europride Parade i Göteborg ställs det krav på att deltagarna ska stå bakom värdegrunden och följa ordningsreglerna som ställts upp.
Om man vill fortsätta aktivera sig i hbtq-frågor efter Prideveckan, vad har du för tips på saker att göra?
– Vi på West Pride arbetar året runt. Vi utbildar bland annat företag och skolor i hbtq-frågor. Jag skulle rekommendera intresserade att bli medlem i West Pride eller andra lokala hbtq-föreningar såsom RFSL, RFSL Ungdom, Homan eller Hänget.