Glöd · Peter Bodach-Söderström

Fler och fler läser tidningen som Trump älskar att hata

Låt oss prata om The New York Times. Det finns ingen tidning i världen med större prestige än denna New York-blaska. Mängder med avslöjanden, skandaler och viktig information har dykt upp först i The New York Times. En av världens mest berömda platser – Times Square – är till och med döpt efter tidningen. Ändå är NY Times nu på väg mot sin undergång. Åtminstone kan man tro det när man läser svenska tidningar.

Hoten mot NY Times är två. För det första läser ju ingen tidningar längre, eller hur? I takt med att digitaliseringen tar över anses tidningar ha spelat ut sin roll. Ingen går ner på hörnet och köper en tidning när allt finns på nätet. Plattor och mobiler har ersatt den prasslande tidningen vid frukostborden och på tunnelbanan.

Det andra hotet heter Donald Trump. Trump hatar tidningar i allmänhet och New York Times i synnerhet. När presidenten talar om ”fake news”, fejkade nyheter, är det ofta NY Times han talar om, och Trumps ständiga attacker på denna tidning anses ibland ha skadat dess trovärdighet.

Så nu sitter alltså journalisterna i den stora Times-byggnaden på Manhattan och hukar under sviktande upplagor och bristande trovärdighet?

Nej.

Faktum är att det går väldigt bra för The New York Times. Det stämmer att de tryckta upplagorna har sjunkit. Vad som inte berättas är att de digitala upplagorna just nu slår rekord. För några år sedan prenumererade över en miljon hushåll på New York Times pappersupplaga. I dag har detta sjunkit till hälften.

Detta borde givetvis vara en katastrof, men samtidigt som pappersupplagan sjunker har mängder av människor börjat prenumerera digitalt. Och här verkar Donald Trump faktiskt haft en positiv påverkan. Sedan 2016 då Trump började sina attacker på media har NY Times digitala upplaga fördubblats. I dag prenumererar smått fantastiska 2,8 miljoner människor på tidningen via nätet. Lägg till den halva miljonen som fortfarande prenumererar på papperstidningen och man får en upplaga på över tre miljoner.

Och det är bara prenumeranterna. Till dessa ska läggas tiotals miljoner ströläsare som läser de gratis artiklarna på nätet. Ekonomiskt har tidningen vissa problem eftersom annonsintäkterna är mindre för den digitala editionen, men intresset för New York Times journalistik är närmast rekordartat.

Trovärdigheten då? Litar folk på en tidning som är hatad av landets egen president? Svaret är ja. Sedan Trumps attacker på media började har New York Times trovärdighet bland vanligt folk faktiskt ökat. Det gäller givetvis främst bland liberala läsare, men även konservativa läsare från Trumps eget parti litar mer på New York Times i dag än de gjorde för två år sedan.

Så visst är världens mest prestigefyllda tidning attackerad – men för en tidning är detta inte nödvändigtvis något negativt. Svenska journalister brukar ha ett öga på vad de stora internationella tidningarna har för sig. Tidningar som Le Monde, Gaurdian och NY Times, och där är historien inte att man är på dekis utan den motsatta: New York Times frodas i motvinden.

Socialdemokraterna hävdar att de nu vill reglera vinsterna i välfärden.

Socialdemokraterna har suttit i regeringen i fyra år utan att reglera vinsterna i välfärden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV