Startsida - Nyheter

Energi

Åtta myter om solning

Är man van solare behöver man inte använda solskyddsfaktor – stämmer det? Jan Lapins, hudspecialist vid Karolinska universitetssjukhuset, slår hål på de vanligaste myterna om hur vi bör förhålla oss till solen. 1. Solbränna är ett friskhetstecken

1. Solbränna är ett friskhetstecken
-Det är en känsla folk har, till exempel att barnen kommer hem efter en sommar på landet och ser friska ut. Men det betyder i sig inte att man är friskare. I motsats har vi också en slags inställning att blekhet är ett sjukdomstecken.

2. Om det är molnigt bränner man sig inte
-Det kan man visst göra. Är det ett tunt molntäcke så kommer det igenom upp till 90 procent strålning och en disig dag kan du bränna dig ordentligt. Vid betydande molnighet är det svårare att bränna sig, men se upp på sydligare breddgrader

3. Solen tar inte när man badar
-Det är visserligen svalt och skönt i vattnet, men solens strålning går igenom en bit ner. Simmar du strax under ytan så går den definitivt igenom. Vid havet är det dessutom öppen horisont så du får sol från alla håll.

4. Man bränner sig inte av solen på vintern.
-På svenska breddgrader ligger solen rätt lågt, däremot kan den sol som slår igenom reflekteras. På hög höjd, i fjällen till exempel, kan du få ganska mycket sol eftersom det är tunnare skikt ovanför dig.

5. Om jag använder solskyddsmedel kan jag vistas längre i solen.
-Solskydd gör att vi bränner oss mindre. Men använder du det för att kunna exponera dig längre, till exempel för att du ska ligga en hel dag på stranden, då försvinner nyttan.

6. Om det blåser och är kallt, så att man inte känner solens hetta, bränner man sig inte
-Man bränner sig ändå, men man blir bra överraskad. Fenomenet att vi bränner oss har inte med värmen att göra, känslan att det är svalt gör att man blir lurad.

7. Jag solar ofta, därför är jag van och behöver inte solskydd
-Det är en halvsanning. Om du solar lite, eller exponeras för solen tidigt på våren och hinner exponeras långsamt, utvecklar du ett skydd, och det är ganska bra. Utomhusarbetare som är ute hela året har lägre risk att få hudcancer än kontorsarbetare. Det naturliga skyddet är viktigt. Du kan däremot inte använda solarium för att uppnå det skyddet.

8. Om jag solar ordentligt i början av sommaren, så att jag bränner mig, då får jag ett grundskydd
-Fel. Då har du fått just den skada som du vill undvika.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV