För första gången någonsin har FN:s medlemsländer ställt sig bakom ett globalt migrationsavtal. USA bojkottar överenskommelsen, som bland annat har som mål att upprätta flyktvägar för flyktingar och migranter runt om i världen.
Avtalet är inte bindande, men entusiasmen var stor på FN-högkvarteret när uppgörelsen röstats igenom. 18 månader av förhandling har lett fram till överenskommelsen, som beskrivits som det första globala styrdokumentet på migrationsområdet.
Applåderna byttes mot förstämning då Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto direkt efteråt tillkännagav att hans regering sannolikt kommer att dra sig ur det hela. USA, som under Donald Trumps ledning intagit en ytterst restriktiv hållning i migrationspolitiken, meddelade redan i december i fjol att landet lämnar förhandlingarna.
Bättre förutsättningar
Det globala avtalet slår fast 23 mål som ska förbättra möjligheterna till legal migration och ge länderna som tar emot flyktingar och migranter bättre förutsättningar. FN:s särskilda sändebud för internationell migration, Louise Arbour, beskriver dokumentet som ”början på ett samtal” för att hantera människors ökade rörlighet.
– Vi kommer att behöva komma tillbaka till vissa frågor, eventuellt med mer robusta medel, säger hon, samtidigt som hon poängterar att uppgörelsen är ett första steg mot något bättre.
"Positivt fenomen"
FN:s generalsekreterare António Guterres har tidigare uppmanat regeringar runt om i världen att börja betrakta migration som ”ett positivt, globalt fenomen” och understrukit migranters betydelse för en dynamisk och välfungerande arbetsmarknad.
Vid en pressträff tidigare i veckan sade den portugisiske tidigare premiärministern att han själv låtit migrantarbetare vårda sin mamma.
– Jag har aldrig sett en portugis ta hand om min mor.
Dokumentet ska formellt antas vid en konferens i Marocko 10–11 december.