Energi · Vegokollen

Visst finns det falafel i Göteborg

Lever du också i villfarelsen att Malmö är Sveriges bästa falafelstad? Faktum är att Göteborg också kan hantera den välkända rullen med nyfriterade falafelbollar, sesamsås, krispiga pickles och fluffigt bröd. Syre Göteborg har undersökt utbudet lite närmare och testat tio falafelrullar runt om i stan. Kriteriet för att bli testad är att det finns sesamsås eller annat uttalad vegansk sås.

1000 och en natt

Brahegatan 2, Gamlestan

Precis vid hållplatsen SKF ligger den lilla snabbmatsrestaurangen 1000 och en natt. Här serveras en ganska så trist falafelrulle. Den har bra pris, men storleken är tyvärr också liten. Bollarna känns degiga, grönsakerna trötta och brödet knastertorrt. Dessutom är det alldeles för lite sesamsås.

Betyg: 2/5

Alibaba

Färgfabriksgatan 1, Backaplan

Alibaba på Backaplan är välkänt, dels tack vare själva falafeln och dels för den sköna snubben som drar allehanda skämt. Själva lokalen är en fristående kiosk och den är kitschigt inredd med tidningsurklipp och ljusslingor. Falafelbollarna är nyfriterade, grönsakerna pigga och såsen riklig.

Betyg: 3/5

Downtown deli

Kyrkogatan 40, Inom vallgraven

Downtown deli är inget falafelhak, utan en liten snabbmezerestaurang mitt i stan med trevlig inredning. På menyn finns en falafelwrap till högt pris, men den skapar inga fyrverkerier. Fyllningen är torr, smaklös och medioker. Men ack vilken god baba ganoush som serveras vid sidan av.

Betyg: 2/5

Wieselgrensplatsens falafel

Wieselgrensplatsen 24, Kvillebäcken

Egentligen har den lilla kiosken på Wieselgrensplatsen inget namn, men falafel har de. Ägarbytet för ett par år sen har bidragit till att en riktigt usel falafel bytts ut mot en hygglig. Billig och liten, men fyller något slags syfte. Färska bollar, inlagd gurka, klassisk sallat men alldeles för lite sesamsås.

Betyg: 2,5/5

Gothia falafel

Östra Hamngatan, Nordstaden

Gothia finns på två platser i stan: Utanför Nordstan och på Frölunda torg. Vi bestämmer oss för Nordstan. Gothia är en foodtruck och på menyn finns nyfriterade bollar med en rad olika veganska såser. Vi väljer klassisk sesamsås och den är riklig och fin. Färsk mynta piggar upp rullen.

Betyg: 3,5/5

Hjällbo pizzeria

Hjällbo Centrum

Strax ovanför trappan från Hjällbos hållplats ligger testets bästa falafelhak. Vi har inte hunnit testa alla rullar i stan, men detta är en riktigt fin rulle. Denna pärla till pizzeria serverar nyfriterade falafelbollar i ett stort, fluffigt bröd med smakrika pickles och rikligt med sesamsås. Mumsigt.

Betyg: 4/5 – Bäst i test!

Sunset falafel

Erik Dahlbergsgatan 4, Vasastan

Sunset är en gammal klassiker som, tillsammans med Gothia, har den enda vettiga rullen som går att få tag på i innerstan. Förutom i restaurangen serveras rullen också i en foodtruck på Kungstorget. Detta är en fin rulle med krispiga bollar, pigga grönsaker och bra sås, men kanske lite träig vitkål.

Betyg: 3,5/5

Jenin

Färgfabriksgatan 9, Kvillebäcken

Jenin har poppat upp på flera ställen på Hisingen, bland annat ett stenkast från Backaplan. Vi beställer en falafel och får vänta ett litet slag. Resultatet är en mycket trist rulle som är så andefattig att vi knappt pallar att äta upp. Trista grönsaker, trista bollar och nästan obefintligt med sås.

Betyg: 1,5/5

Jaffa

Herkulesgatan 38, Brämaregården

Jaffa på Herkulesgatan är en liten snabbmatsrestaurang som satsat lite extra på veganerna. Här finns så klart falafel och en rad andra rätter. Det tar en stund att få in de nyfriterade bollarna, men det är värt väntan. Vi väljer sesamsås och baba ganough och får en smakrik och pickleskrispig rulle.

Betyg: 3/5

Vegetariska köket

Stigbergstorget, Majorna

Det är lite oklart hur den gula lilla kiosken på Stigbergstorget är släkt med Sunset, men släkt är de på något sätt. Rullen är snarlik med nyfriterade bollar och halvträig vitkål. Detta är en rulle som funkar bra, men som inte sticker ut. Kiosken påstår sig vara 100 procent vegan, men det stämmer inte.

Betyg: 3/5

Betygskala:

Underkänd: 1/5

Godkänd: 2/5

Bra: 3/5

Mycket bra: 4/5

Världsklass: 5/5

Jenny Luks