Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Ungdomsförbunden: ”Hårt klimat”

Alexander Larsson Vierth/TT | "Att så många drar sig från att diskutera sina politiska åsikter är ett hot mot demokratin", Elias Collin (L).

Hårda ord, hat och hot är även vanliga på ungdomsförbundens sociala medier.
– Det är inte konstigt att man inte vågar kommentera, säger Luisa Moncada Escobar, förbundssekreterare för Ung vänster.

En av fyra har avstått från att uttrycka sin politiska åsikt på internet för att undvika hård kritik, hat och hot under det senaste året, enligt Internetstiftelsens nya rapport.

– Det är otroligt ledsamt och skrämmande om det är så att unga drar sig för att vara en del av den politiska debatten. En levande demokrati förutsätter ju att man har ett politiskt samtal, säger Magnus Ek, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.

Han säger att det kan bli riktigt i tufft i kommentarsfälten under förbundets artiklar och sociala medier.

– Hatet är särskilt hårt mot unga människor, framförallt unga kvinnor och de medlemmar som har utländsk bakgrund, säger Magnus Ek.

Spamfilter

Det är en bild som även Luisa Moncada Escobar, förbundssekreterare för Ung vänster, bekräftar:

– Så fort det är en tjej med i inlägget blir det fler kommentarer om hat, utseende och fördömande ”ung och dum”-kommentarer. Vi har flera medlemmar som sagt att de blivit hotade, inte i själva kommentarfältet utan att folk skriver till dem i privata direktmeddelanden.

Hon berättar att Ung vänster valt att ha ett så kallat spamfiler på sina sociala medier – en sorts granskning där kommentaren måste godkännas av en administratör, innan det publiceras.

– Det är för att det varit så många personangrepp. Filtret gör att vi som administratörer ser alla hot som skrivs, även om det inte syns under själva inlägget, säger Luisa Moncada Escobar.

"Hot mot demokratin"

Även Liberalernas ungdomsförbund använder samma filterlösning. Däremot säger förbundssekreterare Elias Collin att klimatet är relativt lugnt.

– Det är sällan vi eller våra företrädare får direkta hot. Det rör sig mer om att folk skriver till medlemmar eller på inlägg att de tycker att vi är omogna eller dumma i huvudet. Det finns också en del troll men som sagt få direkta hot, säger han.

TT: Men vad tänker ni om att en av fyra har avstått från att uttrycka sina politiska åsikter på grund av rädsla?

– Att så många drar sig från att diskutera sina politiska åsikter är ett hot mot demokratin, jag tror att det gynnar oseriösa missnöjespartier som ger enkla svar på komplicerade frågor, säger Elias Collin (L).

– Är det så att unga människor inte vågar skriva, tala och fråga om politik på sociala medier är det sorgligt – det gör inte demokratin stärkt, säger Magnus Ek (C).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV