Sommar, värme – och magsjuka. En oundviklig kombination, kanske? Nej, det finns faktiskt några riktigt bra knep för att undvika plågan, enligt en hygienexpert.
Visst är det vanligt att vi får magsjuka under sommaren, konstaterar Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet.
-Det beror på att vi rör oss mer ute, och har sämre möjligheter att tvätta händerna. Vi kanske äter en smörgås eller lagar maten ute utan att ha riktigt rena händer.
Frågan är vad den ovanligt tidiga sommarvärmen gör med bakterierna som brukar frodas i vår mat efter en tids sommarvärme. Rötmånaden brukar infalla i slutet av juli, då det varit varmt en tid. Men nu har ju värmen redan varat en månad.
– Ja, det vet vi inte ännu. Antingen kan rötmånaden komma tidigare än vanligt, eller så kan den bli värre än den brukar. För att bakterier ska trivas i mat så krävs tre saker: näring, värme och fukt. Det är kalas för dem.
Det man framför allt ska akta sig för under sommaren är geggiga, finfördelade röror, tycker hon.
-Särskilt sådana där man tagit i dem mycket med händerna. Vi har hudstafylokocker på händerna, det är helt normalt. Men en del av dem kan orsaka magsjuka, och bakterierna trivs särskilt bra i röror och sallader.
Rått kött, som råbiff, tycker hon också att vi ska undvika i sommar.
-Vatten direkt ur sjöar och vattendrag ska man akta sig för, i alla fall om man inte kan koka det.
Men det allra viktigaste är handtvätten.
-Man ska vara noga innan man börjar laga mat, eller innan man tar i mat. Om man inte har möjlighet att tvätta med tvål och vatten ska man se till att ha med våtservetter, gärna stora och rejäla.
Bakterierna sitter på huden, och försvinner med ordentlig gnuggning med tvål och vatten, förklarar hon. Det duger dock inte med bara en snabb sköljning.
-Jag brukar säga att man ska tvätta sig lika lång tid som det tar att sjunga ”Blinka lilla stjärna i normalt tempo, en 20-30 sekunder, säger Marie-Louise Danielsson Tham.