Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

HSB initierar manligt krafttag mot kränkande beteende i arbetslivet

Kristin Lidell | Lars Göran Andersson, vd på HSB Göteborg är en av de chefer som deltar i arbetet mot ett schysstare arbetsklimat.

HSB Göteborg har tagit initiativ till att samla män på ledande positioner på några av Sveriges största organisationer för att motverka kränkande beteenden och sexuella trakasserier på arbetsplatser.

– Vi har sett hur viktigt det är att initiativet kommer från män såväl som från kvinnor för att få till en verklig förändring, säger VD:n Lars Göran Andersson i ett pressmeddelande.

HSB i Göteborg bedriver ett arbete för att få just manliga ledare att engagera sig i frågor som rör jämställdhet och attityder på svenska arbetsplatser. Nu vill de dela med sig av sina erfarenheter och bjuda in fler manliga chefer för att bidra till ett förändrat arbetsklimat. På ett samtal under Almedalsveckan har de samlat manliga ledare från Chalmers, Volvo, Polismyndigheten och Peab för att belysa frågan.

–  Vi har många års erfarenhet av vad det innebär att leda och jobbar dagligen med att skapa trygga arbetsplatser för våra kollegor, där kollegorna känner ett förtroende för oss som ledare, säger Peter Grönberg, ansvarig för företagskultur och ledarskap på Volvo.

Ambitionen från de deltagande ledarna är att använda sin position för att skapa en verklig förändring. Seminariet kommer att fokusera på jämställdhet, respekt i arbetslivet och hur sexism och skadliga jargonger kan förhindras.

– Det som är intressant med det här samtalet är att vi samlar erfarenhet och kompetens från flera olika sektorer, från både myndighetssidan, den privat sektorn och akademin, som jag representerar, för att diskutera en fråga som rör oss alla,  säger Stefan Bengtsson, Rektor och VD för Chalmers

Att deltagarna har olika bakgrunder och kommer från olika branscher tror även Max Lutteman från Polismyndigheten är viktigt. Samtidigt lyfter han någonting som samtliga av deltagarna har gemensamt:

– Utöver att vi alla är ledare i stora svenska organisationer har vi också något annat som förenar oss; nämligen att vi är män. Och det tror jag är viktigt, att vi som män vågar diskutera saker som grabbiga jargonger och hur sådana saker påverkar attityderna på svenska arbetsplatser, beskriver han.

Seminariet arrangeras tisdagen den 3 juli klockan 13:00-13:45 på Strandgatan 35 i Visby.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV