EU-parlamentets rättsliga utskott har röstat ja till ett förslag om ny upphovsrättslagstiftning. Kritikerna menar att den kan vara slutet för dagens öppna internet. Upphovsrättsorganisationerna välkomnar beskedet.
I förslaget har kritikerna riktat in sig på artiklarna 11 och 13. Den förstnämnda handlar om att medier som producerat material via licenser ska få ersättning när de stora internetplattformarna, som till exempel Google och Facebook, länkar till materialet. Försök i den vägen har redan gjorts i Spanien och Tyskland utan större framgång.
Enligt kritikerna uppstår problemet när förslaget ska omvandlas i lag i de 28 medlemsstaterna som kan ha helt olika syn på vad som ska omfattas och vad som egentligen kan kallas för en länk. Är till exempel ett lästips på Twitter tillräckligt för att vara brottsligt? Den artikeln vann med en rösts övervikt i utskottet.
Kraftiga böter
Mycket hårdare kritik har riktats mot artikel 13, som ställer mycket tuffa krav på webbsajter och sociala nätverk att stoppa uppladdningen av upphovsrättsskyddat material. I dag klarar sig nätjättarna, Youtube och Facebook för att bara ta två exempel, om de efter bästa förmåga försöker att ta bort den typen av material.
Med det nya förslaget hotar kraftiga böter. Eftersom det är omöjligt att granska allt som laddas upp återstår bara att införa särskilda filter och algoritmer som automatiskt tar bort upphovsrättsskyddat material. Kritikerna menar att detta är startskottet för en total övervakning av internet.
Utskottet röstade ja med 15-10.
Förstöra internet
Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson sitter i utskottet och röstade nej.
– Uppladdningsfilter riskerar att slå undan benen på internet som vi känner det i dag. Det finns en risk att många sidor på nätet där människor kan ladda upp foto, video och text inte kommer att ha kommer att ha råd med dessa filter, säger han i ett pressmeddelande.
Han tror att den enda möjligheten att stoppa de kritiserade artiklarna kommer när parlamentet behandlar förslagen efter sommaren.
– Jag tror vi har väldigt bra chanser att vinna det här när frågan går vidare till plenum, säger han till TT.
Dåligt beslut
EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) gör också tummen ner.
”Det här var ett riktigt dåligt beslut och en majoritet av utskottet är för obligatoriska uppladdningsfilter. Håller det här sig hela vägen så kommer det ta döden på det internet som vi känner det”.
Företrädare för upphovsrättsorganisationerna välkomnar dock förslaget.
Ingen begränsning
– Vi ser absolut inte det här som en begränsning, vi ser det i stället som något som stärker den kraft och de som ligger bakom och skapar det kreativa innehållet, säger Stims vd Karsten Dyhrberg.
– Det är ingen av de rättighetsinnehavare som vi har på Stim som önskar något slags inskränkning i sättet att yttra sig.
Förslaget till nytt upphovsrättsdirektiv har dock fortfarande en lång väg att gå. Först ska det passera EU-parlamentet och därefter ska medlemsländerna säga sitt.
Fakta: Nya upphovsrättsdirektivet
I grunden handlar det nya direktivet om vem som har ansvar för att upphovsrättsskyddat material hamnar på Youtube, Facebook och många andra plattformar. I dag är det upp till upphovsrättsägaren eller dennes branschorganisationer att påpeka att materialet blivit uppladdat och det är först om det inte tas bort som plattformen riskerar juridiska åtgärder.
Med det nya förslaget ska materialet stoppas direkt vid uppladdningen och det kan med största sannolikhet bara göras med filter, algoritmer och artificiell intelligens (AI). Nätjättarna kan ha råd med detta, enligt kritikerna, men knappast mindre sajter som riskerar dryga böter. En central del av kritiken är att förslaget leder till en övervakning av all nättrafik.
Artikel 11 är ett resultat av kravet från många mediehus att jättar som Google och Facebook ska dela med sig av intäkterna de får när de publicerar mindre delar av mediehusens material (snippets som det heter på engelska). Enligt förslaget kommer det att krävas licenser för att publicera den typen av material.
TT