Fet fisk från Östersjön innehåller höga halter dioxin. Barn och gravida bör inte äta Östersjöfisk oftare än två, tre gånger per år. Men märkningen av sådan fisk lämnar en del att önska, rapporterar Sveriges Natur.
Bristerna gör att det finns risk för att man får i sig dioxinfisk utan att veta om det, enligt tidningen.
Tillverkare kan ange att fisken är fångad i Nordostatlanten, ett område som enligt en FN-definition även omfattar Östersjön. Och för bearbetad fisk som inlagd sill, surströmming och kokt lax finns inget krav på uppgift om var fisken är fångad.
Under nästa år väntas nya regler träda i kraft som slår fast att alla som säljer bearbetad fisk måste uppge var den har fångats.
Copyright © 2014–2024 – Dagens O2 AB, org.Nr: 559225-3982
• Kundtjänst prenumerationer: prenumeration@tidningensyre.se • Övriga kontaktuppgifter hittar du här
• Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lennart Fernström • Redaktionschef: Katarina Andersson • Stf ansvarig utgivare: Benita Eklund
•••