Startsida - Nyheter

← Till Tidningen Global
Nyheter

Yngsta medlemmen tar över i EU

Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic (till vänster) tillsammans med EU:s nye permanente rådsordförande Charles Michel.

Brexit och Balkan står i fokus när yngsta medlemslandet tar över ordförandeklubban i EU:s ministerråd.
Kroatien hoppas på tredje gången gillt för grannländernas drömmar om EU.

EU Varje vår de senaste åren har hoppet spirat om lokal hjälp för de länder som sökt medlemskap i EU.

Både Bulgarien 2018 och Rumänien 2019 har som ordförandeländer tryckt på i utvidgningsprocessen.

Nu gör Kroatien 2020 också ett försök, för att i första hand få klartecken för att låta Nordmakedonien och Albanien inleda formella förhandlingar om medlemskap.

– De här länderna har båda två uppfyllt kriterierna för att öppna samtal, betonar Kroatiens EU-ambassadör Irena Andrassy på ett frukostseminarium i Bryssel.

Nej från Macron

Tills vidare har det ändå blivit nej, framför allt på grund av motstånd från Frankrike. Officiellt anser president Emmanuel Macron att utvidgningssystemet borde göras om. Inofficiellt spekuleras i fransk oro för en flyttvåg av fattiga från de två länderna.

Kroatien hoppas dock kunna bygga upp en ”positiv syn” på grannarna under våren fram till ett toppmöte i Zagreb i början av maj då EU-ländernas stats- och regeringschefer ska träffa sina kollegor från de ännu icke-anslutna sex länderna på Balkan.

– För mycket fokus har varit på sådant som inte fungerar, men det finns mycket som faktiskt är bra, säger Andrassy.

– Det finns massvis av politiska, sociala, ekonomiska och säkerhetsmässiga anledningar till att vi behöver fortsätta med det här.

Budgetavtal?

Som ordförandeland i EU kommer Kroatien att styra medlemsländernas behandling av den nya EU-kommissionens första hög av konkreta förslag som väntas i en strid ström under våren. Det handlar om allt från minimilöner i januari till grunderna för en ny asyl- och migrationspakt i februari och den klimatlag som ska läggas fram i mars.

Samtidigt hoppas den konservative premiärministern Andrej Plenkovic att kunna bistå permanente rådsordföranden Charles Michel i kampen för att enas om en långtidsbudget för åren 2021-27.

– Det kommer bli tufft. Vi är inte särskilt nära. Men vi kommer att spela vår roll som ordförande i hopp om att nå en uppgörelse under vårt ordförandeskap, sade Plenkovic på väg in till EU-ledarnas senaste toppmöte i Bryssel.

Britterna lämnar

Kroatien gick med i EU så sent som 2013. Deras första ordförandeskap kommer nu bli historiskt som det första i en minskande union – då Storbritannien väntas lämna formellt från den 31 januari.

– Det är lite ironiskt att vi som den yngsta medlemsstaten måste hantera utträdet för en av de andra. Men vi är väldigt angelägna om att se till att det blir så bra som möjligt, säger ambassadör Andrassy i Bryssel.

Fakta: Kroatien

Kroatien ligger vid Adriatiska havet i sydöstra Europa och gränsar till Slovenien och Ungern i norr, Serbien i öster samt Bosnien-Hercegovina och Montenegro i söder. Landet är till ytan något större än Jämtlands län och har drygt 4 miljoner invånare, varav 800 000 i huvudstaden Zagreb.

Kroatien lydde under Österrike-Ungern på 1800-talet och blev en del av det förenade Jugoslavien efter första världskriget. En självständighetsförklaring 1991 ledde till strider med den jugoslaviska centralmakten, som även följdes av interna strider mot etniskt serbiska utbrytarområden, fram till 1995.

Kroatien blev medlem av Nato 2009 och av EU från den 1 juli 2013.

Källa: Landguiden.

Fakta: Ordförandeländer i EU

EU:s ordförandeland har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Belgiens förre premiärminister Charles Michel.

Ordförandeskapet roterar mellan samtliga medlemsländer under ett halvår i taget. Så här ser listan ut under de närmaste åren:

2020: Kroatien (vår), Tyskland (höst)

2021: Portugal (vår), Slovenien (höst)

2022: Frankrike (vår), Tjeckien (höst)

2023: Sverige (vår), Spanien (höst)

2024: Belgien (vår), Ungern (höst)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV