Ett år efter det brutala mordet på vänsterpolitikern och människorättsaktivisten Marielle Franco har utredningen nått sin första framgång. Två ex-poliser har gripits och visar sig tillhöra de ljusskygga beväpnade miliser som spridit skräck och våld bland Rio de Janeiros sociala, ekonomiska och sexuella minoriteter. Men ännu kvarstår frågan vem som beställde mordet på Franco.
BRASILIEN Mordutredningen beträffande den brasilianska politikern Marielle Francos och hennes chaufför Anderson Gomes död har sakteligen, och efter ett drygt år, börjat röra på sig.
Två före detta poliser har gripits och de båda männen har efter fynd gjorda vid husrannsakningar visat sig ha följt Franco under lång tid och varit knutna till ökända privatmiliser, kända för våldsutövning, hot och utpressning i Rio de Janeiros slumkvarter.
De båda männen – Ronnie Lessa, tidigare militärpolisofficer, och Élcio Vieira de Queiroz, tidigare polisofficer – torde även ge huvudbry hos landets kontroversielle president Jair Bolsonaro. Bland de beslagtagna objekten återfanns inte bara vapen, ammunition och datorer, utan även foton på Queiroz tillsammans med Bolsonaro. Ett sammanträffande som presidenten själv emellertid tonar ner:
– Det finns foton på mig tillsammans med tusentals andra poliser också, säger Bolsonaro i ett uttalande.
Foton med misstänkta politikermördare är däremot inte den enda pikanta detaljen för presidenten att parera: en av Bolsonaros söner uppges ha haft ett förhållande med en av gärningsmännens döttrar medan den andre visar sig vara bosatt i samma exklusiva bostadskomplex i västra Rio de Janeiro som presidenten.
De nya uppgifterna gör att Jair Bolsonaro, åtminstone i nuläget, knyts till männen, om än inte till dådet i sig. Men kritiker till den nya högerextrema regeringen menar att presidentens hatiska retorik mot politiska motståndare, människorättsförsvarare och demokratiaktivister har spelat stor roll för det samhällsklimat i vilket Marielle Franco mördades.
Våldtäkterna ökar
År 2016 mördades över 60 000 människor i Brasilien, vilket var ett föga glatt rekord på våldsfronten, och de senaste siffrorna framtagna av Brasiliens forum för allmän trygghet (BFPS). Rapporten vittnade även om ett ökat antal våldtäkter och dödligt våld särskilt riktat mot kvinnor.
Inalles visar BFPS kartläggning att Brasilien ståtar med en av världens högsta mordsnitt per capita samtidigt som Amnesty International fördömer president Bolsonaros politiska narrativ bottnat i utpekande och förlöjligande av samhällsminoriteter och förhärligande uttalanden om landets brutala militärdiktatur mellan 1964 och 1985.
Amnestychefen oroad
Mordet på Marielle Franco blir en siffra i landets ohållbart höga mordstatistik, men hennes fall utmärker sig ändå i dagens Brasilien, menar Margaret Huang, chef för Amnesty International USA:
– Det här fallet är viktigt med tanke på hennes roll som människorättsförsvarare och att budskapet som mordet sänder är att människorättsförsvarare inte går säkra, säger Huang i podcasten ”Explaining Brazil”.
Även sättet på vilket myndigheter behandlar ärendet oroar Amnestychefen. Däribland saktfärdigheten och att många nyckelvittnen ännu inte hörts.
Francos fästmö Mônica Benício välkomnar utredningens tydliga kliv framåt men förblir kritisk, bland annat för bristen på information till de anhöriga:
– Men viktigare än arresteringarna kvarstår huvudfrågan: Vem beställde mordet på Marielle? Jag hoppas att jag inte behöver vänta i ytterligare ett år för att få veta det, säger Benício till The Guardian.