Startsida - Nyheter

← Till Tidningen Global
Radar

Brist på bränsle kan stänga sjukhus i Gaza

En familj värmer sig vid en öppen eld under ett strömavbrott i södra Gaza.

Den svåra bränslekrisen i Gaza äventyrar patienters liv och hälsa, varnar Världshälsoorganisationen WHO. Brist på elektricitet och snabbt krympande bränslereserver hotar enligt FN-organet arbetet vid 14 av den palestinska enklavens sjukhus.

PALESTINA Ettåriga Mohammed är fembarnspappan Sufian Salems yngste. Sonen har andningsproblem, men familjen har inte råd att skaffa särskild utrustning att använda hemma – så det blir många hastiga utryckningar till sjukhus.

– Han tappar andan hela tiden, ansiktet blir blått, säger Salem till al-Jazira på al-Rantisisjukhuset.

– Vi är väldigt oroliga över uppgifterna om en bränslekris. Det är katastrof. Var ska vi ta vägen om sjukhuset stänger? Alla barnpatienter skulle dö, inte bara mitt barn.

Konstant kris

Gaza lider av kronisk elbrist. Det finns bara ström ett visst antal timmar per dag, vilket gör sjukhusen beroende av generatorer för att kunna arbeta utan avbrott. Men generatorerna drivs av bränsle – en ekvation som ställer till stora problem, i synnerhet som vinterkylan har drivit upp användningen de senaste månaderna.

I måndags varnade WHO för att verksamheten vid Gazas 14 offentliga sjukhus i allt större utsträckning äventyras av elbristen i kombination med snabbt sjunkande bränslereserver. Flera sjukhus har tvingats rationalisera och slutat med sterilisering, bilddiagnostik, städning och tvätt under timmarna av strömavbrott.

Dessutom genomförs redan färre operationer och vårdpersonal varnar för att både avdelningar och hela sjukhus kan tvingas stänga inom kort. Liv och hälsa för hundratals patienter står på spel, enligt WHO.

”Den akuta bränslebristen uttömmer det sista som är kvar av hälsosystemet i Gaza, som kämpar med kronisk brist på läkemedel, medicinsk utrustning och elektricitet. Utan en snabb lösning för att få bukt med de kritiskt låga bränslereserverna på sjukhusen utsätts många av de mest utsatta patienterna för risker”, skriver Gerald Rockenschaub vid WHO:s kontor i Västbanken och på Gaza.

Gaza har stått under en israeliskledd blockad sedan 2007, då Hamas tog kontrollen efter strider mot styrkor lojala med den palestinske presidenten Mahmud Abbas och Fatah. Konflikten mellan de palestinska rörelserna bestod och 2017 införde Abbas ekonomiska sanktioner i syfte att pressa Hamas – vilket bland annat slog hårt mot tillgången på bränsle och el och försämrade de redan svåra levnadsvillkoren i Gaza.

"Avpolitisera hälsa"

Förra året började Qatar, en sällsynt allierad till Hamas, skicka in löner till statsanställda och bränsle till Gazas enda kraftverk. Det ska ha förbättrat situationen något.

Men stödet stoppades av Israel i protest mot våld vid den palestinska gränsen. Tidigare väntades Tel Aviv ge grönt ljus till nya hjälpsändningar i veckan – men nu har premiärminister Benjamin Netanyahu beslutat att fortsätta blockera de qatariska miljonerna, skriver nyhetsbyrån AFP. Orsaken uppges vara ny eldväxling mot israeliska soldater från Gazagränsen i tisdags.
”Vi manar alla parter att avpolitisera hälsa och att gemensamt se till att livräddande tjänster upprätthålls”, skriver Rockenschaub i WHO:s uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV