Gabon skakas av ett försök till en statskupp i sjuke president Ali Bongos frånvaro. Militärer som stormat en radiostation säger sig ha tagit makten i landet – men enligt regeringen har kuppmakarna gripits.
GABON Meddelandet om att militären tagit makten lästes upp i statlig radio tidigt på måndagen, rapporterar BBC News. I ett klipp vars äkthet bekräftats av nyhetsbyrån AFP och som sprids i sociala medier syns tre militärklädda och beväpnade män, där en pratar och riktar sig direkt till Gabons befolkning:
– Den efterlängtade dagen är här då armén beslutat sig för att ställa sig på folkets sida för att rädda Gabon från kaos, säger mannen, som enligt Reuters är löjtnant Kelly Ondo Obiang, ledare för den självutnämnda Patriotiska ungdomsrörelsen i Gabons försvars- och säkerhetsstyrkor (MPJFDS).
Skottlossning
Han uppmanar folk att ockupera myndighetsbyggnader och flygplatser runt om i landet och hänvisar till Ali Bongos tal till nationen på nyårsdagen, vilket var presidentens första sedan han drabbades av en stroke i höstas.
– Det förstärkte tvivlen om presidentens förmåga att fortsätta att utöva sitt ämbetes ansvarsområden, säger Kelly Ondo Obiang.
Under morgonen kom rapporter om skottlossning utanför radiostationen. Runt 300 personer samlades utanför byggnaden för att stötta kuppmakarna, men soldater använde tårgas för att skingra dem, rapporterar Reuters.
I övrigt verkar ett relativt lung råda i huvudstaden Libreville, där en stark närvaro av polis och militären märks av med helikoptrar i luften och stridsvagnar på gatorna.
"Lugnet är återställt"
Regeringen väntade i flera timmar med att kommentera utspelet – men hävdade på måndagsförmiddagen att fyra av de fem misstänkta kuppmakarna gripits.
– Lugnet är återställt, situationen är under kontroll, säger regeringens talesperson Guy-Bertrand Mapangou till AFP.
Gabon skakades i höstas av Ali Bongos försvinnande. Den 59-årige presidenten, som styrt landet sedan 2009, insjuknade under en resa till Saudiarabien den 24 oktober i vad som senare rapporterades vara en stroke. Hans talesperson Ike Ngouoni påstod då att Ali Bongo drabbats av svår utmattning och att läkarna ordinerat sängliggande. Därefter var det länge knäpptyst.
Ett fotografi och två videoklipp utan ljud var allt som släpptes på Bongo under månaderna efter stroken. Bristen på information kring presidentens tillstånd fick många att dra paralleller till hans far och företrädare Omar Bongo, som avled i cancer 2009 efter en månads tystnad om hans hälsa.
I ett inspelat tal till nationen från Marocko som sändes på nyårsdagen lät Ali Bongo hälsa att han mår bättre – men han talade otydligt och verkade inte kunna röra sin högerarm.