Flerpartisamtalen för att få Nordirlands lokala parlament Stormont i drift efter snart tre år strandade i torsdags. Den brittiske Nordirlandministern Julian Smith uppmanar Democratic Unionist Party att ändra inställning.
NORDIRLAND Om parlamentet inte är återupprättat senast den 13 januari kommer val att utlysas.
– Jag vet att det finns folk inom DUP som vill gå framåt och jag uppmanar dem att göra det så att vi kan få detta klart, sade Julian Smith efter att samtalen gått i stå på nytt och möjligheten att få till stånd ett öppnande av lokalparlamentet innan jul såg ut att vara förbi, rapporterar Sky News.
Det var i januari 2017 som lokalparlamentet kollapsade efter att Sinn Féins dåvarande vice minister Martin McGuiness lämnade Stormont i protest mot att DUP:s ledare och försteministern Arlene Foster vägrat avgå efter en omfattande energiskandal, den så kallade RHI-skandalen.
Eftersom lokalparlamentet ska styras gemensamt av de bägge största befolkningsgrupperna unionister och nationalister sattes Stormont ur funktion och trots upprepade försök att återupprätta lokalparlamentet har detta inte lyckats.
Vårdkris sätter press
Men i och med att både DUP och Sinn Féin straffades för detta misslyckande i valet till Westminster för snart två veckor sedan har pressen ökat på båda partierna att nå en överenskommelse. DUP tappade två mandat och förlorade sammanlagt 5,4 procent av sina väljare.
Sinn Féin gick inte ner i antal mandat men förlorade 6,7 procent av sina väljare. DUP:s nedgång kan förklaras dels i dess misslyckade brexitstrategi, dels av dödläget kring Stormont. För Sinn Féin hittas förklaringen i väljarbortfallet av såväl misslyckandet kring Stormont men också i en ökad kritik kring partiets policy att avstå från sina platser i parlamentet i Westminster.
Dessutom har pressen ökat på partierna efter att sjuksköterskor genomfört en historisk strejk. Eftersom lokalparlamentet inte varit i funktion under snart tre år har inga politiska beslut kunnat tas. Sjuksköterskelönerna i Nordirland är lägre än i England, Skottland och Wales och kräver nu lika lön.
Dessutom har vårdköerna i Nordirland blivit gigantiska, omkring 300 000 personer beräknas vänta på ett första besök hos en vårdgivare, en ökning med över åtta procent från 2018.