En 13-årig pojke har mist livet i samband med de omfattande protesterna i Chile där sammanlagt 23 personer har dödats. Inrikesministern vädjar till de demonstrerande om att återgå till lugnet.
CHILE Pojken blev enligt myndigheterna påkörd av ett fordon under en demonstration i hamnstaden Arica, nära gränsen mot Peru. Under fredagen samlades tusentals människor än en gång på Plaza Italia i huvudstaden Santiago, 200 mil längre söderut, för att demonstrera.
En politisk överenskommelse om en ny konstitution har inte satt stopp för ilskan. Runt 2 000 personer har rapporterats skadade. Av dem har runt 280 människor fått ögonskador då polisen använt hagel som ammunition mot demonstranter, något de har lovat sluta med.
– Vi kan inte ta det lugnt. Vi måste fortsätta uttrycka oss själva eftersom vi inte har uppnått något, eftersom förtrycket fortsätter och (regeringen) fortsätter skriva under falska överenskommelser, säger Claudia Ortolani som deltar i protesterna.
I närheten pågick samtidigt sammandrabbningar mellan maskerade aktivister och polis som använder tårgas och vattenkanoner.
Körde in i folksamling
I staden Antofagasta skadades fem personer när en person körde in i en grupp demonstranter med sitt fordon.
I kommunen Puente Alto, strax söder om huvudstaden, attackerades en bensinstation, en polisstation och flera företag.
Ett sjukhus i hamnstaden Coquimbo och ett köpcentrum i Quilicura norr om Santiago plundrades och sattes i brand.
Protesterna har tidigare i veckan varit relativt lugna men under torsdagen och fredagen blev våldet i huvudstaden mer påtagligt.
Inrikesminister Gonzalo Blumel säger att pressen på regeringen inte skulle minska även om protesterna skulle avta.
– Vi går ut med en djup och ärlig uppmaning till alla sociala och politiska krafter att alliera sig för fred, säger han.
Blumel lovar att 2 500 polisstudenter ska skickas ut på gatorna för att stötta polisen.
Värsta dagarna
I Valparaíso säger guvernören Jorge Martínez att den senaste vågen av sammandrabbningar har lett till att 75 företag vandaliserats, 225 människor gripits och 42 poliser skadats.
– Fram till tidigt i morse hade regionen genomlidit sina värsta dagar av vandalisering, förstörelse och skada, sade han på en presskonferens på fredagen.
– Jag tror att vi har nått en punkt när alla invånare måste säga nej, inget mer våld.
Protesterna i Chile har pågått i fem veckor. Den tändande gnistan var en höjning av priset för kollektivtrafiken, men har utvecklats till att handla mer om ekonomisk ojämlikhet och höga levnadskostnader i landet.
Fakta: Protesterna i Chile
Protesterna i Chile inleddes den 18 oktober efter ett besked om prisökning på kollektivtrafikavgifter.
Inledningsvis handlade det mest om studenter som gratisåkte i kollektivtrafiken i protest mot prishöjningen. Många fler anslöt sig snabbt till protesterna och situationen blev alltmer våldsam.
Ett par dagar senare ställdes avgiftshöjningen in men protesterna har fortsatt och breddats till att bland annat handla om höga levnadsomkostnader och social rättvisa.
President Sebastián Piñera har utlovat flera sociala reformer, exempelvis höjda minimilöner och pensioner och lägre elkostnader. Han har även bett om ursäkt för att han inte kunnat förutse protesterna.
Presidenten ställde in FN:s klimatkonferens på grund av oroligheterna i landet.
I mitten av november lovade regeringen att i april nästa år hålla en folkomröstning om en ny grundlag, vilket var ett av demonstranternas krav.
Men sammandrabbningar mellan demonstranter och polis fortsatte samma kväll.
Källa: TT, Landguiden/UI