Larm om valfusk ljöd från flera håll när det auktoritära Vitryssland höll parlamentsval.
Förvånande?
Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa har hittills inte godkänt ett enda val i landet som demokratiskt.
VITRYSSLAND När vallokalerna hade stängt, klockan 20 på söndagen lokal tid, var valdeltagandet uppe i 71 procent, enligt valmyndigheterna skriver Radio Free Europe. Omkring 35 procent av de 6,8 miljoner röstberättigade hade förhandsröstat i valet till nationalförsamlingen, enligt myndigheterna.
I landet som fått öknamnet ”Europas sista diktatur” döms valen i regel ut som odemokratiska. De ledande partierna stöder president Aleksandr Lukasjenko. Presidenten ryckte dock på axlarna inför möjligheten att omvärlden återigen dömer ut ett vitryskt val då han lade sin röst i huvudstaden Minsk.
– Jag har inte för vana att oroa mig över den saken, säger han enligt Radio Free Europe.
Oppositionen övervakade
En valövervakningsorganisation som bildats av oppositionella partier rapporterade på söndagseftermiddagen 594 fall av valfusk, skriver nyhetsbyrån AFP. Det handlar framförallt om valarbetare som angett ett högre antal röster än vad observatörerna registrerat.
För att valet ska vara giltigt krävs att 50 procent av de röstberättigade går till urnorna.
På plats i Vitryssland är också bland annat Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), som inte godkänt ett enda vitryskt val som demokratiskt.
OSSE släpper en preliminär rapport över valet på måndagen.
"Pressats att förhandsrösta"
Även i år tycks dock slaget vara förlorat redan på förhand, enligt flera organisationer.
”Vi har redan hört om studenter och statsanställda som pressas att förtidsrösta, och man misstänker att valurnorna fylls av falska valsedlar”, skrev Goran Miletic, Eurasienchef för organisationen Civil Rights Defenders, till TT inför valet.
Flera av oppositionens kandidater har nekats att delta i valet, däribland de två oppositionella parlamentarikerna i nationalförsamlingen, som har 110 platser.
Nikolai Kozlov, ledare för oppositionella liberala Förenade medborgarpartiet, säger till AFP att 37 av dess 54 kandidater tillåtits ställa upp. Men han tvivlar på framgång i valet.
– Vi vet redan, med 99 procents säkerhet, vem som kommer att vinna i varje distrikt.
"Begränsad yttrandefrihet"
Aleksandr Lukasjenko kom till makten 1994. I hans auktoritära regim är yttrandefriheten kraftigt begränsad.
Journalister och oppositionella utsätts regelbundet för trakasserier och godtyckliga fängslanden, enligt Goran Miletic.
”Det generella läget i landet och landets valsystem gör det praktiskt omöjligt att garantera fria och rättvisa val”.
Presidenten har i princip obegränsad makt över statsapparaten och domstolsväsendet.
Fakta: Vitryssland
Vitryssland gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet har knappt 10 miljoner invånare. Huvudstad är Minsk, och i landet talas främst ryska och vitryska.
Den lagstiftande makten ligger formellt hos nationalförsamlingens två kamrar, varav en tillsätts genom folkliga val. Men flera kritiserade grundlagsändringar har gett presidenten, Aleksandr Lukasjenko, nästan obegränsad makt att införa dekret som inte måste godkännas av parlamentet.
De flesta parlamentsledamöter räknas som oberoende, men är i själva verket regimtrogna. Endast två ledamöter räknas som oppositionella.
Källa: UI/Landguiden