Startsida - Nyheter

← Till Tidningen Global
Nyheter

Beslut att utvisa människorättschef fördöms

Omar Shakir på sitt kontor i Ramallah.

Omar Shakir, chef för Israel- och Palestinaavdelningen på människorättsorganisationen Human Rights Watch kommer att utvisas från Israel. Detta då högsta domstolen i förra veckan upprätthöll regeringens beslut att dra tillbaka Shakirs arbetstillstånd, med motiveringen att han brutit mot landets antibojkottlag. EU uppmanade i ett uttalande på måndagen den israeliska regeringen att häva beslutet.

ISRAEL Human Rights Watch och Amnesty International liksom människorättsexperter i FN fördömer beslutet och varnar för att det syftar till att tysta människorättsarbetet i landet. Under måndagen uppmanade EU den israeliska regeringen att ändra det beslut som ligger bakom rättsprocessen som avgjordes i högsta domstolen i förra veckan. ”EU är fast beslutna att skydda yttrandefrihet och organisationsfrihet och uppmanar den israeliska regeringen att ändra sitt beslut att dra tillbaka arbetstillståndet för Omar Shakir.” skriver EU:s talesperson för utrikes- och säkerhetsfrågor Maja Kocijančič i uttalandet.

I och med domslutet är en lång rättsprocess slut och den amerikanska advokaten Shakir ska ha lämnat landet senast den 24 november, om inte den israeliska regeringen väljer att inte verkställa beslutet eller återställer hans arbetstillstånd.

– Högsta domstolen har i praktiken klargjort att yttrandefrihet i Israel inte inkluderar helt vanligt påverkansarbete för palestinska rättigheter, säger chefen för Human Rights Watch, Kenneth Roth, i ett uttalande.

Omar Shakir har anklagats för att vara förespråkare av bojkott av Israel. Enligt en lag som antogs 2017 får en person som inte är israelisk medborgare varken resa in i landet eller bo där om hen uppmanat till bojkott av Israel eller dess bosättningar på Västbanken. Lagen har främst använts för att hindra inresa av personer som anses stå BDS-rörelsen (BDS står för boycott, divestment, sanction) nära eller stötta den. Shakirs fall är det första som gäller en person som redan uppehåller sig i landet.

Human Rights Watch bestrider att Shakir skulle ha bedrivit BDS-vänlig politik under sin tid i organisationen. Human Rights Watch skriver på sin hemsida att: ”Under tiden som anställd av Human Rights Watch har Shakir aldrig frångått organisationens policy och ståndpunkter” och betonar att den inte är förespråkare för bojkott av Israel men däremot att företag ska leva upp till ansvar att respektera mänskliga rättigheter” genom att avsluta sina förbindelser med illegala bosättningar på Västbanken.”

Redan under våren 2017 började Shakir få problem, han nekades då vid två tillfällen inresa i Israel men släpptes senare in. I slutet av 2017 meddelade den israeliska regeringen att Shakirs arbetstillstånd kanske inte skulle komma att förnyas. Motiveringen lades fram i den så kallade BDS-dossiern i december det året. Ett halvår senare, i maj 2018, avslogs också hans ansökan på förnyat arbetstillstånd. Därefter har en rättsprocess pågått.

Anklagelserna emot honom har rört både aktivism under hans studenttid vid Stanford Law School i USA, liksom händelser under hans tid i Human Rights Watch. Human Rights Watch driver bland annat påverkansarbete kring israeliska bosättningar som är illegala enligt internationell rätt. I BDS-dossiern menar Israels departement för strategiska frågor att Shakir ”konsekvent varit involverad i frågor som syftar att skada staten Israel”, att detta pågått under många år och fortsätter i dagsläget. Ett exempel som lyfts fram är ”hans intensiva involvering i Fifa-frågan”.

Men Fifa-frågan – det vill säga påverkansarbete gentemot det Internationella fotbollsförbundet – är något som organisationen drivit innan Shakirs tillträde som Israel- och Palestinachef, och rör specifikt Fifas egna åtaganden kring respekt för mänskliga rättigheter. Human Rights Watch skrev 2016 i rapporten Israel/Palestine: Fifa Sponsoring Games on Seized Lands att israeliska fotbollslag på bosättningarna är problematiska ur ett människorättsperspektiv av flera skäl. Bland annat då fotbollsplanerna i bosättningar ligger på mark som stulits från palestinska byar eller privatpersoner. Ett exempel på detta är bosättningen Givat Ze’ev, vars fotbollsplan är byggd på mark som egentligen tillhör två palestinska familjer som bor i den närliggande staden Beitunia. Palestinier har heller inte tillträde till fotbollsplanen utan måste träna i en annan stad, skriver Human Rights Watch i rapporten.

Human Rights Watch framhöll att det inte går att förena internationella fotbollsmatcher på illegala bosättningar med åtaganden om att respektera mänskliga rättigheter och uppmanade Fifa att förmå Israels fotbollsförbund (IFA) att flytta Fifa-sanktionerade matcher från bosättningarna: ­

– Fifa borde intensifiera sitt arbete och ge rött kort till bosättarlagen och kräva att Israeliska fotbollsförbundet spelar enligt regelboken, sade Sari Bashi, dåvarande chef för Human Rights Watch Israel- och Palestinaavdelning i september 2016.

Israel har vid upprepade tillfällen sagt att det aktuella fallet gäller Shakir personligen och inte organisationen som sådan. Men kritiker av beslutet menar att den israeliska regeringens verkliga syfte är att vingklippa Human Rights Watch. ”Shakir är bara verktyget för att göra detta”, skrev den tidigare Knessetledamoten Zehava Galon i en opinionsartikel i tidningen Haaretz i somras. ”Kärnan i begäran är inte Shakir utan snarare möjligheten att arbeta för mänskliga rättigheter i Israel”, skrev hon då.

Trots att Israel alltså anser att Human Rights Watch inte är att betrakta som en organisation som förespråkar bojkott, anses Shakir vara det då han utför just den typen av påverkansarbete för organisationens räkning. Enligt Human Rights Watch är deportationen av Shakir konsekvensen av ett flerårigt arbete att försöka tysta organisationen för sitt ”legitima människorättsarbete”.

– Trots den israeliska regeringens försök att tysta budbäraren snarare än att ändra sitt illegala beteende, kommer Human Rights Watch att fortsätta att dokumentera alla aktörers brott mot mänskliga rättigheter i Israel och Palestina, säger Kenneth Roth.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV