Startsida - Nyheter

← Till Tidningen Global
Nyheter

Aborträtt och samkönade äktenskap legaliserat på Nordirland

Sedan i tisdags är abort och samkönade äktenskap legaliserat på Nordirland, trots ett sista försök från framför allt unionister att stoppa lagarna som drivits igenom av parlamentet i Westminster. På onsdagen lades ett åtal mot en kvinna som köpt abortpiller till sin dotter ner:

– För första gången på sex år kan jag återgå till den mamma jag var, säger hon i ett uttalande via Amnesty International.

NORDIRLAND Amnesty International har i många år arbetat för aborträtt på Nordirland och under onsdagen meddelade organisationen att åtalet lagts ner efter ett beslut av en domstol i Belfast.

– För första gången på sex år jag kan återgå till att vara den mamma jag var utan tyngden av detta hängande över mig varje minut och varje dag. Jag är så tacksam att den här lagändringen kommer att göra det möjligt för andra kvinnor och flickor att hantera sådana här frågor privat inom den egna familjen, säger mamman – som har förblivit anonym under den flera år långa processen för att skydda sin dotters identitet – i Amnesty Internationals pressmeddelande

Aborträtt infördes i England, Skottland och Wales 1967 – men Nordirland har varit ett undantag. Abort har bara varit tillåtet när det funnits fara för den gravida kvinnans liv eller då det funnits risk för permanent och allvarlig skada av den gravidas fysiska eller mentala hälsa.

Från och med i april nästa år ska nordirländska kvinnor inte längre behöva resa till England, Skottland eller Wales för att genomgå abort. Fram tills nu har nordirländska kvinnor, liksom kvinnor i republiken Irland tidigare gjorde, tvingats resa för att genomföra en abort.

Grainne Teggart har drivit kampanjen för aborträtt för Amnesty Internationals räkning det senaste årtiondet. Hon har också stött Sarah Ewart som drivit ett rättsmål med krav på aborträtt i vissa fall. Ewart nekades abort 2013 trots att fostret i hennes mage inte skulle överleva utanför livmodern – fostret hade anencefali. Eftersom hennes liv inte var i fara tvingades hon istället resa till England för abort. I början av oktober i år dömde en domstol i Belfast till hennes fördel då den konstaterade att Nordirlands strikta abortlagar strider mot Storbritanniens åtaganden vad gäller mänskliga rättigheter.

Grainne Teggart säger i en intervju med Irish News inför att abort nu legaliserats att hon känner en stor lättnad:

– Från denna dagen och framåt är vi fria, vi kommer inte längre att behandlas som brottslingar för att vi använder oss av sjukvården, och snart kommer vi att ha fria, säkra, lagliga och lokala aborter – och långt tidigare för kvinnor som befinner sig i samma situation som Sarah gjorde, säger hon.

Fram till april nästa år kommer den som vill ha abort fortsatt bli tvungen att resa, men de kommer nu att få hjälp och assistans i sitt beslut. Kvinnor som vars foster bär på ”dödliga eller allvarliga fosterskador” kommer redan under övergångsperioden att erbjudas abort i Nordirland, upp till den 28:e veckan.

Fram till april nästa år ska riktlinjer tas fram, men klart är att aborter kommer att genomföras på två sjukhus och att buffertzoner kommer att införas för att förhindra abortmotståndare från att protestera intill sjukhusen, rapporterar BBC.

Under tiden kommer de som använder sig av abortpiller kunna få hjälp av sjukvårdspersonal vilket fram tills nu inneburit risk för åtal. På Nordirland har polisen under de senaste åren utrett kvinnor misstänkta för abortrelaterade brott. Detta får nu alltså ett slut, då lagen Offences Against the Person Act från 1861 upphävts.

– Kvinnor har köpt abortpiller på nätet och blött hemma, rädda för att gå till sin läkare ifall de skulle bli åtalade. Det borde inte ha tagit så lång tid för att nå till den punkt där kvinnor behandlas med värdighet, säger Grainne Teggart till The Irish News.

Abort, och samkönade äktenskap hör egentligen till de områden som Nordirlands lokalparlament ska lagstifta om, men då parlamentet inte suttit på över tusen dagar beslutade det brittiska parlamentet i somras att legalisera aborträtt och samkönade äktenskap även på Nordirland, förutsatt att Stormont inte återkallats innan den 21 oktober. I måndags gjordes också ett sista försök att förhindra lagstiftningen då framför allt unionister kallade samman lokalparlamentet Stormont. Försöket misslyckades dock då Sinn Féin, the Alliance Party och SDLP vägrade delta i vad de avfärdade som ett politiskt jippo.

Samtidigt som aborträtt nu har utsträckts till Nordirland har också samkönade äktenskap legaliserats och runt om i landet firade hbtq-organisationer med regnbågsflaggor.

– Vi stannade uppe till midnatt och räknade ner sekunderna som om det var nyårsafton, säger Amanda Milnes till The Guardian och fortsätter:

– I dag kan vi bara ta ett djupt andetag och säga att det faktiskt är legaliserat, vi har samma rättigheter som alla andra, säger Milnes som friade till sin partner Christina Conlon i januari i år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV