Förhandlingar om IS-svenskarna i lägren har havererat efter Turkiets offensiv mot Syrien.
Det säger en av de högsta politikerna i nordöstra Syrien, Ilham Ahmed, som nyligen träffat Sveriges utrikes- och försvarsminister.
Hon fruktar nu att terrorrörelsen IS kan få sitt så kallade kalifat att återuppstå i ett annat namn.
SYRIEN Samtidigt som åtta dygn gått sedan Turkiet inledde sin offensiv i nordöstra Syrien är Ilham Ahmed i Stockholm där hon under onsdagen träffade utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Två frågor beskrivs som huvudpunkter under samtalet: Sveriges humanitära insatser och hur Sverige tillsammans med andra EU-länder ska agera för att förmå Turkiet att upphöra med attacken.
Svenska fångar
Sent på torsdagskvällen kom beskedet att Turkiet gått med på en form av vapenvila i norra Syrien, enligt USA:s vicepresident Mike Pence. Villkoret är att kurderna drar sig tillbaka från sitt område inom 120 timmar.
Sverige har fördömt offensiven, stoppat export av krigsmateriel till Turkiet och verkar för ett vapenembargo i EU mot Ankara. Men Sverige kan göra mer, enligt Ilham Ahmed – som är en av två ordföranden för det Kurdiska nationella rådet som de senaste åren har styrt över nordöstra Syrien. Hon har bland annat efterfrågat en flygförbudszon.
– Ja, visst, de kan göra mer med tanke på att om man börjar med ekonomiska sanktioner och diplomatiska sanktioner tillsammans med andra så kan man naturligtvis trycka på och stoppa det här.
I fånglägret al-Hol i norra Syrien hålls svenskar och andra länders medborgare som misstänks för samröre med terrorgruppen IS fångna tillsammans med sina anhöriga. Under Turkiets offensiv har det rapporterats att läger lämnats obevakade när de kurdiska fångvaktarna anslutit sig till striderna eller flytt.
– Det vi har sett hittills är att Turkiet och andra terroristgrupper som följer med den här attacken attackerar de här lägren. De attackerar säkerhetsfängelserna, och där finns även svenskarna. Med detta följer att många flyr och när de flyr så hamnar de i respektive länder och då kommer det att bli farligt för det svenska samhället också, säger Ilham Ahmed när hon under torsdagen mötte svenska journalister.
Nytt kalifat
Ytterst fruktar hon att IS kan etablera ett nytt så kallat kalifat men i ett annat namn. Ilham Ahmed säger att samtal fördes med den svenska regeringen om hur fångarna ska tas om hand, men efter offensiven har samtalen upphört.
– Vi har haft en dialog om hur vi ska ta steg framåt och hur vi ska arbeta med frågan. Vi har tagit några steg, men den här attacken har stoppat allting.
Nära 500 människor uppges ha dödats och 300 000 flytt sedan Turkiet inledde offensiven. Ilham Ahmed beskriver det humanitära lidandet som stort.
Attacker riktas inte sällan mot vatten- och elförsörjning eller konvojer, enligt kurdledaren som efterlyster en humanitär korridor för att få ut människor på ett säkert sätt. Hon har också tagit del av uppgifter om att napalm och vit fosfor använts av Turkiet i attacken, något som Turkiet förnekar.
– Man kan se på människor att de kräks och har bränts, så vi tror att det tyder på förbjudna vapen men vi har inga belägg, säger hon.
Tusentals liv
Hon vädjar till bland andra FN och EU om att omedelbart försöka stoppa invasionen eftersom ”tusentals människors liv står på spel”.
Samtidigt berättar vittnen som flyr det kurdiskkontrollerade området till nyhetsbyrån Reuters att de stoppats av den kurdiska YPG-milisen eftersom flykten påstås dra ner moralen hos de som är kvar. YPG oroas över att mestadels sunnimuslimska arabiska syrier förs till området från Turkiet och att kurderna hamnar i minoritet med följden att friheten de kämpat för förloras.
– Vi hindrar ingen men med tanke på att Turkiets plan är att tömma området på människor som bott där, inte bara kurder, syrianer, araber och turkmener, att bedriva etnisk rensning, så vill vi att människorna ska stanna kvar i de här områdena och få hjälp på plats, säger Ilham Ahmed.