Startsida - Nyheter

← Till Tidningen Global
Nyheter

Bistert om utvidgning i EU

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk vid veckans toppmöte i Bryssel.

Ett misstag att börja, säger en. Ett misstag att inte börja, säger en annan. EU är djupt splittrat om medlemskapsförhandlingar med nya länder i öst.

EU Albanien och Nordmakedonien får som väntat inte klartecken till formella medlemskapsförhandlingar. EU:s stats- och regeringschefer kunde på sitt toppmöte i Bryssel inte ens enas om löften inför framtiden.

Nejet är framför allt ett franskt non. President Emmanuel Macron vägrade att lyssna på de övriga medlemmarnas vädjan.

– Vi måste reformera oss själva innan vi blir större. Jag kommer inte att vika om det, säger Macron på sin presskonferens efter toppmötet.

"Katastrofalt"

Presidenten vill se förändringar i hela utvidgningsprocessen för att göra den öppnare och varnar samtidigt för etnisk oro om man just nu bara skulle öppna dörren för Nordmakedonien, men inte Albanien, som vissa EU-länder föreslagit.

– Det vore ett katastrofalt misstag för regionen, säger Macron.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk håller dock inte med.

– Båda länderna har gjort det som det har ombetts att göra. Båda länderna har rätt att starta medlemskapsförhandlingar. De är redo. Olyckligtvis är några få medlemsländer inte redo. Personligen tycker jag att det är ett misstag, säger Tusk.

"Ge inte upp"

Det enda löftet som nu getts Nordmakedonien och Albanien är att EU ska återvända till frågan inför ett toppmöte med länderna på västra Balkan som hålls i vårens EU-ordförandeland Kroatien i maj.

Tusk har ett särskilt budskap till invånarna.

– Snälla, ge inte upp. Jag förstår er frustration. Men jag tvivlar inte på att ni en dag kommer att bli fullständiga medlemmar av EU, säger Tusk i Bryssel.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte lovar samtidigt att redan i november försöka ta upp frågan på nytt.

Fakta: Länderna i EU:s väntrum

EU har för tillfället 28 medlemsländer, men blir 27 när – och om – Storbritannien utträder. Samtidigt finns en rad länder i sydöstra Europa som hoppas på EU-medlemskap.

Montenegro och Serbien förhandlar formellt om medlemskap sedan 2012 respektive 2014. För Albanien och Makedonien har EU-kommissionen föreslagit att förhandlingar ska inledas, vilket EU:s medlemsländer dock ännu inte accepterat.

Även Turkiet förhandlar formellt om EU-medlemskap, sedan 2005. Förhandlingarna har dock frusits på grund av europeiskt missnöje med president Recep Tayyip Erdogans politiska riktning.

Även Bosnien-Hercegovina och Kosovo räknas som potentiella EU-medlemmar, men har betydligt längre kvar till att få börja förhandla.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV