← Till Tidningen Global
Nyheter

Amnesty fördömer gripandet av egyptiska Esraa Abdelfattah

Människorättsaktivisten och journalisten Esraa Abdelfattah greps av civilklädda poliser.

Människorättsaktivisten och journalisten Esraa Abdelfattah är en i raden av människorättsaktivister som de senaste veckorna har gripits av egyptisk polis. Abdelfattah fördes bort av civilklädda poliser i lördags.

EGYPTEN – Esraa Abdelfattah har blivit utsatt på falska grunder och hålls godtyckligt gripen för hennes arbete för mänskliga rättigheter, skriver Amnesty International i ett uttalande.

Esraa Abdelfattah greps av civilklädda poliser på natten då hon befann sig i sin bil och hindrades från att kontakta familj eller advokat. Enligt Amnesty International hotades hon efter gripandet med tortyr och hon misshandlades av flera män då hon inledningsvis vägrade att ge ifrån sig lösenordet till sin telefon.

– Sättet som hon greps på – att föras bort av civilklädda poliser och föras iväg i en skåpbil offentligt – pekar på en alarmerande ny tendens i hur egyptiska myndigheter riktar in sig på människorättsförsvarare, säger Najia Bounaim, chef för Amnesty Internationals Nordafrika-kampanj på organisationens hemsida och fortsätter:

– Esraa Abdelfattahs fruktansvärda behandling sänder ett tydligt budskap till världssamfundet att egyptiska myndigheter inte kommer att sky några medel för att ”terrorisera” dem de uppfattar som oliktänkande till tystnad.

Esraa Abdelfattah anklagas för att ha stött en terrororganisation samt för att ha framför ”falska nyheter”. Hon är en i raden av kända människorättsaktivister och regimkritiker som gripits på senare tid. För några veckor sedan greps Alaa Abdel Fattah och hans familj har berättat att han utsatts för tortyrliknande behandling av polis, och även människorättsadvokaten Mahienour el-Massry greps nyligen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV