Regerande nationalistiska partiet Lag och rättvisa (PIS) vinner valet till polska sejmen, parlamentets underhus, enligt preliminära siffror. PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski utropade sig snabbt till segrare.
POLEN En vallokalsundersökning ger PIS 43,6 procent, vilket är i linje med prognoserna före valet. Den största oppositionsgruppen, liberalkonservativa Medborgarkoalitionen, får 27,4 procent, vänsterkoalitionen Lewica 11,9 procent och valkoalitionen PSL/Kukiz’15 9,6 procent.
Enligt tidningen Wyborczas mätningar har oppositionen fått fler röster totalt. På grund av valsystemet får oppositionen ändå färre mandat i sejmen än PIS, som därmed ser ut att försvara sin egen majoritet från valet 2015.
Sejmen har 460 platser. Med det här resultatet tar PIS 239 av dem och de tre oppositionspartierna når 217 mandat, enligt de stora tv-kanalernas beräkningar.
Även högerextrema Konfederationen verkar ha klarat sig över femprocentspärren och kliver in i sejmen.
De officiella valresultaten kommer på måndagen.
Genomför allt de sagt
TT: Vilken väg tar Polen med det här resultatet?
– Polen kommer att fortsätta att utvecklas i en mer auktoritär riktning, säger journalisten Peter Johnsson som bott i Warszawa i 40 år.
– Man ska ta på allvar vad PIS har sagt i valrörelsen och vad som står i partiprogrammet. PIS kommer att fortsätta att stå emot propåer från EU och stå upp för det nationella självbestämmandet.
– Man kommer att fortsätta med reformerna inom domstolsväsendet. Man kommer att fortsätta att byta ut ”eliten” i samhället, den ekonomiska, den politiska och den kulturella. Man kommer att fortsätta på sin inslagna väg byggd på nationalistiska ideologi att bygga om hela det polska samhället.
Lovar "hårt arbete"
Med Kaczynski vid rodret har regeringen mött hård kritik från både oppositionen i landet och från EU. Polen har genomfört en rad förändringar i rättssystemet, däribland en reform som ger ökat politiskt inflytande över domstolarna.
Men PIS har också genomfört ekonomiska reformer som har gagnat många väljare. Regeringen införde ett omfattande barnbidrag 2016, som utökades i år. Många polacker anser sig ha fått det bättre ekonomiskt under Lag och rättvisas styre.
– Vi har fyra års hårt arbete framför oss. Polen måste förändras mer och till det bättre, sade Kaczynski till anhängare i partihögkvarteret i Warszawa på söndagskvällen enligt AFP.
Föll på eget grepp
I valrörelsen har PIS lovat fler satsningar. En lag om skattefrihet för unga under 26 är aviserad till hösten. Löftena omfattar också en 13:e pensionsmånad och kraftigt höjda minimilöner.
– Hade oppositionen gjort som i valet till Europaparlamentet och gått ihop i en enda koalition hade Polen fått en ny regering efter det här valet. Men nu har de fallit på eget grepp och på egna inbördes stridigheter, säger Peter Johnsson till TT.
Att oppositionen inte kunde enas om att gå samman berodde enligt honom på taktiska överväganden, politiska skiljaktigheter och hur platserna på vallistorna skulle fördelas.
Valrörelsen har präglats av stark propaganda för PIS i public service-kanalerna, som främst når partiets kärnväljare.
– Men det finns även fria medier – tidningar, magasin och kanaler, säger Peter Johnsson.