Startsida - Nyheter

← Till Tidningen Global
Nyheter

Ecuadors regering backar om subventioner

Demonstranter i huvudstaden Quito firar beskedet om att regeringen återinför bränslesubventionerna.

Bränslesubventionerna återinförs och de våldsamma protesterna upphör. Det kom Ecuadors president Lenín Moreno och ledarna för landets ursprungsbefolkning överens om efter en tv-sänd förhandling mellan parterna.

ECUADOR Tolv dagars protester som har lamslagit stora delar av Ecuador kan nu vara över.

President Lenín Moreno och ledarna för paraplyorganisationen Conaie kunde efter flera timmars förhandlingar enas i ett gemensamt uttalande:

”Med det här avtalet är mobiliseringen i hela Ecuador avslutad och vi förbinder oss att återställa freden i landet”, skriver parterna.

När samtalen inleddes sade Moreno att han aldrig velat att de fattigaste skulle drabbas.

Överenskommelsen firas

”En lösning för fred och för landet: regeringen kommer att ersätta dekret 883 med en ny lag som har mekanismer för att rikta resurserna till de människor som behöver dem mest”, skriver Moreno på Twitter.

Det är oklart när överenskommelsen träder i kraft.

För demonstranterna är Morenos eftergift att återinföra bränslesubventionerna en seger. Det var just beslutet att slopa bränslesubventionerna som fick ursprungsbefolkningen och transportarbetare att gå ut på gatorna i protester som bitvis har varit våldsamma.

Många firade uppgörelsen genom att tuta i sina bilar och skjuta upp fyrverkerier.

"Fortsatta samtal"

Bränslesubventionerna togs bort som en del i ett åtgärdspaket efter en uppgörelse med internationella valutafonden IMF, som är en stor långivare till Ecuador.

Morenos statssekreterare Juan Sebastián Roldán säger att parterna kommer att fortsätta sina samtal.

– Att ge med sig är inte att förlora. Här har vi alla fått göra eftergifter, säger han.

Conaie, som samlar flera grupper av ursprungsbefolkningen, ska nu tillsammans med regeringen ingå i en kommission som ska ta fram nya lagar som båda sidor kan komma överens om, uppger FN:s representant vid mötet, Arnaud Peral.

Under söndagskvällen drabbade polis och demonstranter samman i nya våldsamheter, enligt myndigheterna ska bland annat två militärfordon ha satts i brand.

Under de tolv dagarnas protester har sex personer dött och nästan 2 100 människor har skadats eller gripits.

Ursprungsbefolkningsledare och regeringsföreträdare i samtal i Quito, med president Lenín Moreno i mitten. Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Fakta: Regeringsmakten i Ecuador

Vänsterpresidenten Rafael Correa styrde Ecuador mellan 2007 och 2017 – längre än någon annan president.

Under Correas styre fick ekonomin ett rejält uppsving. Korruptionsskandaler och ett sjunkande oljepris som bland annat ledde till en dalande tillväxt fick hans stöd att sjunka och 2017 vann Lenín Moreno, tidigare vicepresident, makten.

Moreno har fört en betydligt försiktigare politik än företrädaren och efter valet har de två blivit svurna fiender.

Förra året presenterade Moreno ett program för att komma till rätta med landets budgetunderskott med omfattande nedskärningar i statsapparaten och satsningar för att stimulera privat företagande. Sju av tjugotvå statliga bolag ska säljas.

Morenos reformer har skapat missnöje och lett till protester. Den 3 oktober infördes ett undantagstillstånd på två månader efter protester i landet mot slopade bränslesubventioner.
Fattigdomen i Ecuador är utbredd, inte minst bland ursprungsfolken och ättlingar till afrikanska slavar.

Källa: Landguiden/UI

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV