Startsida - Nyheter

← Till Tidningen Global
Nyheter

Vittnesmål om Shells inblandning i människorättsbrott

Esther Kiobel vill rentvå sin dödade man Barinem Kiobel.

I tisdags inleddes domstolsförhandlingar om oljejätten Shells inblandning i Nigeria på 1990-talet i en domstol i Nederländerna. Esther Kiobel har i över två decennier arbetat för rättvisa för sin mans räkning, Barinem Kiobel. Han ingick i gruppen Ogoni Nine som avrättades av Nigerias militärregering 1995. Rätten väntas få höra vittnesmål om Shells inblandning i människorättsbrott. Shell avvisar alla sådana anklagelser.

NIGERIA Shell har bland annat anklagats för att ha mutat flera vittnen för att de skulle avlägga falska vittnesmål i det nigerianska rättsfall som 1995 ledde till att de nio männen i Ogoni Nine dömdes till döden och sedan avrättades i hemlighet. Under rättegången ska dessa vittnen höras.

Esther Kiobel har länge anklagat oljebolaget Shell för att ha orsakat och bidragit till brott mot mänskliga rättigheter i Ogoniland i Nigeria på 1990-talet. I våras vann hon och Victoria Bera, Blessing Eawo och Charity Levula, änkor till fyra av de nio män som avrättades 1995, en viktig delseger. Detta då den nederländska domstolen beslutade att den hade befogenhet för att ta upp anklagelserna mot Shell.

– I över 20 år har Shell undgått granskning över sin roll i dessa tragiska händelser. Vi applåderar modet och uthålligheten som Esther Kiobel och de andra kvinnorna som har drivit fallet har visat, säger Mark Dummett, utredare kring företag och mänskliga rättigheter på Amnesty International på organisationens hemsida.

– Det här fallet exemplifierar hur svårt det kan vara för de som utsätts för brott mot mänskliga rättigheter att ställa ett mäktigt multinationellt företag till svars, fortsätter han.

Esther Kiobel har kämpat för rättvisa i 24 år, och vill rentvå sin dödade man Barinem Kiobel. Han anklagades tillsammans med åtta andra män för mord i en rättegång som har beskrivits som farsartad. Han dömdes till döden och avrättades i hemlighet en månad senare, och deras kroppar dumpades i omarkerade gravar.

Barinem Kiobel och de andra i gruppen, bland dem Ken Saro-Wiwa, ledare för gruppen Movement for the Survival of the Ogoni People, hade protesterat mot utbredda föroreningar av både mark och vatten orsakade av bland annat Shell i Nigerdeltat.

– Han var en man av folket, han var min bästa vän, säger hon till the Guardians podcast Today in Focus och betonar att Ogonifolket fortfarande dör av de utbredda föroreningarna i regionen.

– Av förgiftat vatten, förgiftad mat, förgiftade växter, allt är förgiftat, säger hon.

Redan 2002 försökte hon ställa Shell inför rätta, då i USA där hon hade fått asyl tillsammans med sina barn. Men USA:s högsta domstol beslutade 2013 att jurisdiktion saknades. 2017 stämde hon och de andra tre kvinnorna istället Shell i Nederländerna, där oljebolaget har sitt huvudkontor. I maj vann de en delseger då domstolen beslutade att jurisdiktion finns, och Shell har tvingats lämna över vissa interna dokument, dock inte i den omfattning Kiobel hade hoppats på.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV