Startsida - Nyheter

← Till Tidningen Global
Radar

EU-ultimatum till Johnson

Boris Johnson.

Boris Johnson fick sent på onsdagskvällen ett ultimatum från EU-ledare om att presentera konkreta förslag på hur brexitutträdet ska ske senast i slutet av september eller gå ur EU utan avtal. Johnson har hävdat att förhandlingarna med EU går framåt men EU-källor menar att det är tomt prat. Nu har EU:s chefsförhandlare Michel Barnier uppmanat Johnson att sluta ”låtsas” förhandla.  

STORBRITANNIEN  ska lämna EU senast den 31 oktober och Boris Johnson har sagt att han hellre dör i ett dike än begär en förlängning av utträdet från EU. Han har också argumenterat att det faktum att han är beredd att lämna EU utan avtal kommer tvinga EU att gå med på eftergifter i vad som krävs för ett avtal. EU har betonat vikten att ett utträdesavtal tar hänsyn till den speciella situationen på Nordirland och vikten av en lösning som undviker en gräns mellan Nordirland och republiken Irland, det som har kallats för backstoplösningen.

En skarp gräns skulle leda till stora ekonomiska bortfall både norr och söder om gränsen och tusentals jobb skulle förloras. Men de värsta konsekvenserna skulle sannolikt vara ökade spänningar och kraftigt ökad risk för våld på Nordirland. Enligt rapporten Northern Ireland returning to violence as a resuolt of a hard border due to Brexit som släpptes tidigare i år är frågan inte om en hård gräns kommer att leda till våld utan hur omfattande det våldet kommer att bli. I veckan sade också Nordirlands polismästare Simon Byrne att en hård gräns med gränskontroller skulle innebära stor fara för poliser:

– Vi är väldigt tydliga här. Vi ger inte vårt stöd till etablerandet av gränskontroller eller kameraövervakning nära gränsen och vi skulle vara mycket ovilliga till att bli indragna dit på grund av hotet mot våra poliser, sade han i en intervju med the Guardian.

EU har sagt sig vara redo att förhandla dygnet runt för att komma fram till en lösning, men säger att det inte kommit någon begäran från den brittiska regeringen om tätare kontakter. Boris Johnson har upprepade tillfällen avfärdat tanken på en speciallösning för Nordirland och har kallat backstoplösningen antidemokratisk – inte minst med tanke på att han tidigare var så beroende av stöd från det nordirländska unionistiska partiet Democratic Unionist Party som motsätter sig att Nordirland inte skulle lämna EU på samma villkor som England, Wales och Skottland.

I och med att flera konservativa parlamentsledamöter antingen lämnat partiet eller blivit uteslutna efter att ha röstat emot Boris Johnson så har han förlorat majoriteten även med DUP:s stöd. Därmed har DUP:s inflytande minskat och det tvingar DUP till en mer försonlig attityd till bland annat regeringen i Dublin. Det finns nu tecken på att en backstoplösning i någon form skulle kunna vara acceptabel för DUP. I samband med ett besök i republiken och ett oannonserat möte med Irlands taoiseach, premiärminister,  Leo Varadkar förklarade hon att DUP vill se ett avtal:

– Beskrivningen av DUP som ett ”inget-avtal”-parti är felaktig. Folk blir väldigt oroliga när de ser den typen av retorik. Vi vill ha ett avtal men det måste vara ett avtal som fungerar för alla, sade DUP:s partiledare Arlene Foster i Dublin på onsdagen, rapporterar the Guardian.

Boris Johnson har sedan han blev vald till partiledare för Tories, och därmed utsedd till premiärminister, i juli framhållit att det vore relativt enkelt att komma fram till alternativ till backstoplösningen. Ett förslag som har varit uppe för diskussion är att Nordirland behåller samma hälsoskyddsregler vad gäller livsmedel och djur som EU, men även en sådan lösning skulle innebära behov av en gräns mellan norr och söder på ön.

EU:s förhandlare Michel Barnier sade på onsdagen att alla de frågor som nu är olösta kommer att finnas kvar även om Storbritannien lämnar EU utan avtal.
– De har reglerats i utträdesavtalet, de har täckts in – men de kommer att fortsätta finnas kvar. Oavsett om vi talar om fred på Irland, medborgerliga rättigheter, budgetfrågor, skulle de bli tvungna att avgöras, sade han, rapporterar the Independent.

Boris Johnson har heller inte längre möjligheten att driva Storbritannien ut ur EU utan avtal efter att parlamentet röstade igenom en lag som förbjuder det innan parlamentet upplöstes under fem veckor.

Samtidigt pågår en rättsprocess i landets högsta domstol kring just hans upplösande av parlamentet i en ovanligt lång period, allt medan landet står inför en svår period. Hans agerande har utmanats och beskrivs som en stor konstitutionell kris.

Bella Frank

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV