← Till Tidningen Global
Radar

Evelyn Beatriz Hernandez riskerar en tredje rättegång

Evelyn Beatriz Hernandez, i mitten, lämnar domstolen efter att ha blivit frikänd i en rättegång i augusti.

Evelyn Beatriz Hernandez friades för några veckor sedan i El Salvador efter att i en tidigare rättegång ha dömts till 30 års fängelse för abortrelaterat mord, trots att hon själv förklarat att barnet hon födde var dödfött. Nu överklagar åklagare den frikännande domen och Evelyn Beatriz Hernandez riskerar därmed en tredje rättegång.

EL SALVADOR Evelyn Beatriz Hernandez blev gravid efter att ha våldtagits av en gängmedlem 2016. Hon var då 18 år och förstod inte att hon var havande förrän hon drabbades av plötsliga smärtor på en toalett och födde fram ett dödfött barn. Hon drabbades av blödningar och fördes till sjukhus där hon greps, anklagad för att ha försökt genomgå en abort, vilket är totalförbjudet i El Salvador. I en rättegång 2017 dömdes hon för mord, genom abort, till 30 års fängelse. I en ny rättegång i augusti i år friades hon helt:

– Tack gud, rättvisa har skipats, sade hon i samband det.

Omkring 16 kvinnor är fängslade i landet, anklagade för att ha begått abort eller abortrelaterade brott. Mellan år 2000 och 2014 har omkring 145 kvinnor dömts till långa fängelsestraff anklagade för liknande brott, enligt organisationen the Citizen Group for the Decriminalization of Abortion (CDFA). Organisationen menar att det inte funnits bevis på att Evelyn Beatriz Hernandez försökt döda barnet, utan att hon drabbades av komplikationer kopplade till graviditeten.

Åklagarna i fallet är av motsatt åsikt, rapporterar The Independent, och menar att det finns överväldigande bevis mot henne: ”Det finns ingen anledning att betrakta henne som något som helst offer. Tvärtom, det enda offret är hennes son”, säger åklagarna i ett uttalande enligt tidningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV