Flera stora fackföreningar stöder den globala klimatstrejken i slutet av september som hålls i samband med FN:s klimatmöte i New York. Det australiensiska facket ASU uppmanar sina medlemmar att ta ledigt den 20 september för att delta i demonstrationer för klimatstrejken. Även South African Federation of Trade Unions liksom och IG Metall i Tyskland stöder klimatstrejken.
KLIMATSTREJK Inför FN:s klimatmöte i New York har en global klimatstrejk utlysts den 20 september, liksom en veckas aktioner och demonstrationer som kulminerar i ytterligare klimatstrejk den 27 september för att förmå ledare att agera. Skolelever som tidigare i år deltagit i globala strejker i mars och maj har nu vänt sig till vuxenvärlden och uppmanar även fackföreningar att delta den 20–27 septemberi Week for Future.
Då kommer åtminstone 2 400 evenemang runtom i världen kommer att genomföras i tusen städer i 115 länder, skriver Fridays for Future på sin hemsida, den globala rörelse som initierades i och med Greta Thunbergs skolstrejk som inleddes för ett drygt år sedan.
De har fått gensvar –fackföreningar runt om i världen har uttalat sitt stöd för klimatstrejk. Inte genom strejkvarsel men flera fack uppmanar sina medlemmar att ta ledigt om de har möjlighet för att delta i den globala strejken, eller att delta i protester när de jobbat klart. Sydafrikanska South African Federation of Trade Unions ordförande Zwelinzima Vavi uppmanar såväl medlemmar i sin egen federation som övriga fackliga medlemmar i landet och runt om i världen att visa stöd för klimatstrejken.
Det tyska facket IG Metall har uppmanat till deltagande i aktiviteter som anordnas i samband med strejken. IG Metall har också en pågående dialog med Fridays for Future.
För en månad sedan uppmanade Frank Bsirske, ordförande för en av Tysklands största fackföreningar Verdi, medlemmarna att delta i demonstrationerna. Även det tyska industrifacket IG Bau hoppas att medlemmar om ska möjligt delta i demonstrationer under veckan, och uppmanar arbetsgivare att ge anställda ledigt för att de ska kunna kräva handling inför klimatutmaningarna, skriver fackets federala ordförande Robert Feiger i ett pressmeddelande.
I Australien har flera fackföreningar på olika sätt uttalat stöd för Fridays for Future, både på nationell och regional nivå. Australian Services Union (ASU) med drygt 100 000 medlemmar uttryckte sitt stöd för klimatstrejken i juli. På sin hemsida förklarar ASU att de skolstrejkande eleverna är en förebild för alla unga australiensare, unga som ”inte bara drömmer om att ändra världen, de går ut och gör det”. ASU skriver att facket alltid stått bakom de som kämpar för en bättre framtid och uppmanar därför sina medlemmar att stödja klimatstrejken genom att ta ledigt den 20 september för att delta i demonstrationerna eller på annat sätt visa sin solidaritet med det strejken vill uppnå.
Australiensiska National Tertiary Education Union betonar att klimatstrejken inte är en facklig strejk men uppmanar de som kan att försöka få ledigt för att delta i klimatdemonstrationerna som anordnas. Fackföreningen beskriver också flera andra sätt som arbetare kan ge stöd som att sätta upp affischer på arbetsplatsen eller anta stöduttalanden genom fackklubben, samt uppmana lärosäten att inte bestraffa elever eller studenter som strejkar.
– Den ståndpunkt som studenterna tar har ett starkt stöd bland NTEU:s medlemmar, sade fackordförande Alison Barnes inför en klimatstrejk som arrangerades i augusti, rapporterar SBS News och fortsätter:
– Regeringen behandlar fortfarande klimatförändringar som en olägenhet snarare än som den viktigaste frågan som mänskligheten står inför i dag.
The Maritime Union of Australia (MUA) stödde den globala skolstrejken i mars i år och arbetar nu tillsammans med flera andra inför den kommande strejken med att få fler fackligt aktiva. Under onsdagen arrangerades ett möte i MUA:s lokaler i Sydney för att diskutera hur en klimatagenda med arbetarfokus skulle se ut, i syfte att det perspektivet får en central plats i klimatprotesterna: ”Vi behöver arbeten som tar hand om människor och planeten – inte osäkra, lågbetalda jobb som berikar storföretagen på bekostnad av våra samhällen, vår miljö och våra barns framtid.”