De nordiska samhällena ska bli de mest hållbara i världen. Det lovar regionens statsministrar i en ny gemensam deklaration – som dock saknar konkreta detaljer.
OMSTÄLLNING – Vi har talat om vikten av handling, och behovet av att handla nu, sade Islands statsminister Katrín Jakobsdottír vid en presskonferens i Reykjavik tillsammans med de andra nordiska ledarna.
Island stod i år värd för det traditionsenliga sommarmötet då landet för närvarande har ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Även företrädare för Åland, Grönland och Färöarna deltog, liksom flera vd:ar från olika nordiska företag.
Och det finns många stora ord i den gemensamma deklaration som de skrivit under.
Målet är att de nordiska samhällena ska bli koldioxidneutrala och att regionens ekonomier ska bygga på en grön tillväxt med tyngdpunkt i ”kunskap, innovation, mobilitet och digital integrering”. Samtidigt betonar man vikten av social hållbarhet och att främja inkluderande och jämställda samhällen.
Inga bindande mål
Visionen är att Norden till 2030 ska vara världens mest hållbara och integrerade region, heter det.
– Vi är mycket medvetna om att vi inte kan bekämpa klimatkrisen utan att också ta social rättvisa, jämställdhet och mänskliga rättigheter i beaktande, sade Katrín Jakobsdottír.
De nordiska ledarna kommer att föra fram sitt budskap med gemensamma krafter på FN:s klimattoppmöte i New York den 23 september, försäkrade Sveriges statsminister Stefan Löfven.
– Vi måste visa våra barn att vi tar ansvar, sade Löfven vid en senare pressträff efter att statsministrarna träffat Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som bjudits in som gäst till årets möte.
Än så länge finns dock inga mer konkreta handlingsplaner eller bindande mål knutna till deklarationen. Statsministrarna lovar att avsätta en betydande del av Nordiska ministerrådets budget till att främja genomförandet av visionen, men garderar sig samtidigt med att flexibilitet krävs för att kunna möta andra möjliga politiska utmaningar.
– Samarbete är nyckeln, samtliga sektorer och medlemmar i samhället behöver bidra, säger Finlands statsminister Antti Rinne.
Träffar Merkel
Även de närvarande vd:arna som deltar i ett initiativ från 14 nordiska företag, däribland Telia, SAS och Nokia, lovar att arbeta för hållbarhet.
– Detta är en stark koalition av stora nordiska företag som vill och kan göra mer, säger Telias vd Johan Dennelind till TT, och preciserar att telekombolaget satt målet att vara koldioxidneutralt till 2030 och lovar att ställa samma krav på sina leverantörer.