I ett väntat drag i den italienska senaten meddelade premiärminister Giuseppe Conte att han kommer att avgå. Allt pekar nu på att en ny regeringsbildning är möjlig – utan att ett nyval behöver hållas, enligt statsvetaren Fabio Cristiano.
ITALIEN Syrliga attacker haglade från premiärminister Giuseppe Conte i den italienska senaten på tisdagseftermiddagen.
Klockan 15 samlades senatens ledamöter – ditkallade för den misstroendeomröstning som vice premiärminister och Legaledaren Matteo Salvini utlyst mot premiärministern, och därmed sin egen regering, för runt två veckor sedan. Men på förhand spekulerades det i att Giuseppe Conte, den partilöse juridikprofessorn som handplockades till premiärministerämbetet efter valet förra året, i själva verket skulle avgå självmant.
Så blev det. Efter att ha kallat Salvini ansvarslös, opportunistisk, illojal och okunnig – medan Salvini satt bakom honom och gestikulerade, skakade på huvudet och himlade med ögonen – meddelade Conte sin avsikt att avgå.
Vid ett möte med president Sergio Mattarella på tisdagskvällen lämnade premiärministern in sin avskedsansökan. Mattarella har bett Conte att leda en övergångsregering medan han nu börjar sondera möjligheterna att bilda en ny regering.
Inget nyval
Den nuvarande krisen inleddes i början av augusti, när den omaka regeringskoalitionen mellan ytterhögerpartiet Lega och antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) brakade samman över en dispyt om satsningar på höghastighetståg. Salvini sade att regeringen saknade parlamentets stöd och krävde ett nyval – ivrig att slå mynt av Legas höga opinionssiffror.
Men Salvinis plan – att stjälpa sin egen regering med hjälp av ett misstroendevotum mot premiärministern Conte – har inte riktigt gått som smort.
Giuseppe Contes beslut att avgå självmant före en sådan omröstning innebär att premiärministern fortfarande är med i spelet, säger statsvetaren Fabio Cristiano vid Lunds universitet.
– Conte avslutade med att säga: ”Det återstår nu mycket att göra”. Allt pekar på att en ny regering är möjlig och att Conte erbjuder sitt ledarskap för en sådan. Det står också tämligen klart att det nyval som Matteo Salvini vill ha är ute ur bilden.
Ny koalition
Den regering som skulle kunna efterträda den nuvarande koalitionen består av Femstjärnerörelsen, socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) och det lilla vänsterpartiet Fria och lika (LEU).
Alternativet kallas ”Ursularegeringen” – en nick till partiernas gemensamma hållning i valet av Ursula von der Leyen som EU-kommissionens ordförande, skriver Euronews.
Där finns visserligen en majoritet, säger Fabio Cristiano, men också starka inbördes ideologiska motsättningar.
– Femstjärnerörelsen skulle förmodligen missgynnas av ett sådant samarbete, eftersom deras politiska själ står i motsats till PD. Jag tror också att det finns starka krafter inom PD som inte vill ha Conte som premiärminister.
President Mattarella kommer att träffa partiledarna under onsdagen och torsdagen för att avgöra om det finns underlag till en ny regeringsbildning, eller om landet bör gå till nyval.
Salvini populistisk
I alla händelser torde Matteo Salvini nu ha all anledning att vara nervös. Om en ny regering är möjlig, och landet därmed inte går till nyval, kan den bombastiska inrikesministern förpassas till opposition.
– Det verkar som att Salvini har missbedömt möjligheterna för andra partier att bilda stabila regeringsalternativ. Han är svårt politiskt isolerad och allt fler väljare tycks anklaga honom för den här krisen, säger Fabio Cristiano.
Men Salvinis agerande kan också tolkas på ett annat sätt, tillägger han:
– Andra spekulerar om att det här var Salvinis plan; att kapitalisera på rollen i opposition, nu när Lega genomfört sina viktigaste reformer.
Fanny Hedenmo/TT