Den svenskiranske forskaren Ahmadreza Djalali har återförts till Evin-fängelset i Iran enligt uppgifter till Svenska Amnesty, skriver Svenska Dagbladet.
– Vi har fått uppgifter från hans fru om att han ska vara tillbaka på Evin-fängelset. Varför vet vi dock inte, säger Maja Åberg, policyrådgivare vid Amnesty, till tidningen.
IRAN Att Ahmadreza Djalali flyttas tillbaka till fängelset ser Maja Åberg vid Amnesty som ett positivt tecken.
– Då vet vi åtminstone var han befinner sig, vilket minskar den akuta oron för att han skulle torteras eller att dödsdomen skulle verkställas, säger hon till SvD.
Förra veckan kom uppgifter om att dödsstraffet som Djalali dömts till i Iran riskerade att verkställas. Enligt uppgifter till en österrikisk läkarorganisation från Djalalis fru försågs han i förra veckan med ögonbindel och fördes från Evin-fängelset i utkanten av Iran till okänd ort. Läkarorganisationen tolkade detta som en signal om att avrättningen kunde ha verkställts.
UD i kontakt med Iran
I samband med att uppgifterna om att Djalali förts bort kom så kommenterade det svenska utrikesdepartementet att ”skyndsam kontakt kommer att tas med iranska företrädare”.
”UD tar kontinuerligt upp fallet på hög nivå, med företrädare för Iran såväl i Stockholm som i Teheran. I våra kontakter framför vi med emfas Sveriges och EU:s syn på dödsstraffet. Sverige fördömer tillämpningen av dödsstraff i alla dess former. Dödsstraffet är ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff som inte har någon plats i en modern rättsordning”, skrev Utrikesdepartementet i ett mejl till TT.
Svenskt medborgarskap
Maja Åberg uppger för SvD att hon varit i kontakt med Utrikesdepartementet som meddelade att de arbetade med saken. Hon vet däremot inte om UD:s agerande ligger till grund för att Djalali nu flyttats tillbaka till fängelset.
– Men jag hoppas att de gjorde påtryckningar, säger hon.
Ahmadreza Djalali är född i Iran men har varit bosatt i Sverige sedan 2009 och har svenskt medborgarskap. I Sverige finns han fru och två barn.
Han är lärare och forskare inom katastrofmedicin och har bland annat arbetat vid Karolinska institutet. Djalali var inbjuden att föreläsa i Teheran när han greps.