Robin Swann, ledare för det nordirländska partiet Ulster Unionist Party (UUP) vill se direktstyre från London om det blir ett avtalslöst brexit. Detta då Nordirlands lokala parlament varit upplöst i drygt två och ett halvt år. Uttalandet är kontroversiellt i en tid då spänningarna ökar.
NORDIRLAND Den 31 oktober ska Storbritannien ha lämnat EU med eller utan avtal och UUP-ledaren Robin Swann menar att senast den 1 november – eller innan dess – bör Nordirland styras av Westminster på nytt. Han menar att då Nordirland hamnar i ett mycket känsligt läge i och med vad som ser ut att bli en avtalslös brexit så krävs ansvarsfulla politiker:
– Det enda sättet jag ser det ske på är genom direktstyre, sade han på tisdagen i BBC-programmet the Nolan Show som sänds från Belfast.
Kontroversiellt
På en fråga från programledaren Stephen Nolan om det inte är oansvarigt att mana till direktstyre då läget på Nordirland redan är instabilt svarade Swann att det tvärtom är det ansvarsfulla att göra:
– Vi behöver politiker som tar beslut, det är orättvist gentemot vår förvaltning som har lämnats i limbo i två och ett halvt år.
Direktstyre är kontroversiellt då det nya nordirländska parlamentet och den lokala regeringen var en del av fredsavtalet Långfredagsavtalet 1998 och syftar till maktdelning mellan unionister och nationalister. Direktstyre skulle ses som en kraftig försämring av många nationalister.
Sinn Féins Michelle O’Neill kommenterade ett liknande förslag om direktstyre från det största unionistiska partiet Democratic Unionist Party nyligen med att det skulle innebära ett steg bakåt:
– Det skulle vara att kasta Långfredagsavtalet i papperskorgen, sade hon i en intervju i irländsk radio nyligen.
Spänt läge
Lokalparlamentet var upplöst åren 2002–2007 men tog plats igen efter valet 2007 då de två tidigare mindre partierna Democratic Unionist Party och Sinn Féin blev störst.
Ett historiskt genombrott skedde då de två ärkefienderna tog plats i parlamentet och delade makten tillsammans. Detta höll ändra fram till i början av 2017 Sinn Féins Martin McGuiness avgick i kritik mot hur DUP:s ledare Arlene Foster hanterat en energipolitisk skandal.
Sedan dess har Nordirlands lokala styre varit upplöst och DUP skyller detta på Sinn Féin, medan Sinn Féin anser att det är DUP som blockerar en lösning.
I det spända läge som uppstår i och med en eventuell avtalslös brexit får uttalanden som Swanns större tyngd. Samtidigt höjs röster från bland annat Sinn Féin på en folkomröstning om ett återförenat Irland, en fråga som har aktualiserats i och med brexit, och som i sin tur oroar många unionister.