Sex demonstranter, varav fyra gymnasieelever, sköts ihjäl under en fredlig demonstration i den centralt belägna staden El-Obeid under måndagen. Den ökända milisen Rapid Support Forces anklagas av oppositionen för att ligga bakom skjutningarna. Tisdagen utropades till sorgedag och elever har deltagit i nya protester runt om i landet.
SUDAN Det var under en demonstration mot bristen på bränsle och bröd i delstaten norra Kordofan som eleverna i åldrarna 14–16 år sköts ihjäl, liksom ytterligare två personer. Enligt uppgifter på tisdagen från oppositionsgruppen Central Committee of Sudan Doctors skadades 62 personer, varav många var tonåringar.
Omkring 20 personer skottskadades, andra hade blivit slagna med batonger eller drabbades av andningssvårigheter efter tårgas. Kommittén anklagar det militära övergångsrådet (TMC) för det inträffade och kräver en omedelbar övergång till ett civilt styre.
Oppositionen Forces of Freedom and Change uppmanade till rikstäckande protester och anklagade den ökända milisen Rapid Support Forces för måndagens dödsfall:
”Styrkor som tillhör armén och Rapid Support Forces sköt urskillningslöst och våldsamt i eftermiddags på en fredlig demonstration av gymnasieelever i El-Obeid”, säger koalitionen av oppositionspartier- och organisationer i ett uttalande och fortsätter:
”Bara en civil regering är kapabel att göra oberoende utredningar av alla brotten, rapporterar Reuters.
Stängda skolor
Enligt Sudan Tribune som talat med ögonvittnen har en del inte kunnat identifiera vilka som låg bakom skjutningarna medan andra menar att krypskyttar på tak sköt demonstranterna. Enligt korta filmer, som bland annat journalisten Kaamil Ahmed säger visar skottlossningen mot folkmassan i El-Obeid, avlossas skotten från ett tungt kulsprutegevär från ett biltak.
Militärrådet hade under måndagen inte kommenterat händelsen men på tisdagen sändes en intervju i statstelevisionen med rådets ledare, Abdel Fattah al-Burhan som sade att händelserna i El-Obeid var beklagliga:
– Ingen accepterar en enda död eller dödande av en sudanesisk person, och det kan bli ett av skälen som får oss att underteckna (ett avtal) så snart som möjligt för att livet ska återgå till det normala, sade han, rapporterar Reuters.
Myndigheterna har tills vidare stängt skolorna.
Kritik mot utredning
På tisdagen demonstrerade skolelever på nytt runt om i Sudan. Journalisten Reem Abbas rapporterade på Twitter att hon sett elever demonstrera i staden Omdurman till slagord som ”hur mycket betalade de dig för att göra det här till ett blodbad”.
Under helgen har folk också demonstrerat i protest mot de uppgifter som utredningen kring händelseförloppet den 3 juni då människor som deltog i en sittdemonstration utanför militärhögkvarteret mejades ner. Utredningen kom fram till att 87 personer dödades av säkerhetsstyrkor, en siffra som många inom oppositionen och bland demonstranterna anser är alldeles för låg.
Sittdemonstrationen hade pågått sedan i april och fått den tidigare presidenten sedan nästan 30 år att tvingas bort från makten. Militärrådet tog i och med det makten och sedan dess har protesterna fortsatt med krav på att ett civilt styre ska ta över.
Protester sedan december
Det var i december förra året protester först bröt ut i Atbara omkring 30 mil nordost om Khartoum mot höjda bröd- och bränslepriser. Protesterna utvecklades snabbt till krav på regimskifte.
I januari i år publicerades en ”deklaration för frihet och förändring” med krav på förbättrad ekonomi, krav på kvinnors rättigheter och ett oberoende rättsväsende bland annat. Protesterna fortgick och intensifierades den 6 april i år.
Datumet sammanföll med det folkliga upproret 1985 mot landets dåvarande despot Jaafar al-Nimeiry. Från den 6 april fanns tusentals människor samlade utanför militärhögkvarteret.
Omar al-Bashir tog makten genom en militärkupp 1989 och blev landets president några år senare. Den 11 april förlorade han makten genom en ny militärkupp. Det militära övergångsrådet leds nu av Abdel Fattah Abdelrahman Burhan, och andremannen Mohamed Hamdan Dagalo, känd som Hemedti. Han är chef för Rapid Support Forces och den som anses vara rådets verkliga ledare.
Gryningsräd
Demonstranter kräver en oberoende utredning av händelserna den 3 juni. Kroppar dumpades i Nilen och Central Committee of Sudanese Doctors rapporterade två dagar efter räden att 40 kroppar hittats i floden och att dödssiffran var över hundra, senare uppgavs 127 personer ha dödats i samband med räden.
När utredningen publicerades i lördags var den uppgivna dödssiffran betydligt lägre. Utredningen har letts av Fath al-Rahman Saeed som menade att tre officerare hade brutit mot givna order, att 17 av de 87 dödats på själva torget där sittdemonstrationen hölls men att resten dödats en bit därifrån i Columbia-området.
En ledare inom oppositionen i Sudanese Professionals Association, Ismail al-Taj, menar att utredningsresultatet som presenterades var en chock och att dödssiffran i verkligen var närmare 130, rapporterar Reuters.