Brexit är framför allt en demokratifråga, menade Boris Johnson när han i sitt första tal som premiärminister slog fast att Storbritannien kommer att lämna EU den 31 oktober
– Vi kommer att fullfölja parlamentets löfte till folket, sade premiärministern utanför porten till 10 Downing Street.
Klimatdemonstranter försökte blockera Boris Johnsons väg till Buckingham Palace. Men efter att något försenad ha mött drottning Elizabeth II och formellt fått uppdraget att bilda regering for Storbritanniens färske premiärminister till den nya bostaden på 10 Downing Street i London där han höll sitt installationstal.
Och Johnson gick rakt på den fråga som fört honom ända till landets högsta politiska ämbete – brexit.
– Jag är här för att meddela er att tvivlarna har fel. De som satsar emot Storbritannien kommer att förlora stort för vi kommer att återskapa förtroendet för vår demokrati. Vi kommer att fullfölja parlamentets löfte till folket och lämna EU den 31 oktober.
Ska ena Storbritannien
Johnson gick inte in på detaljer i frågan om sin regeringsbildning, som förväntas bli en komplicerad historia.
– Jag håller på att sätta ihop ett starkt lag med män och kvinnor, men jag kommer personligen att ansvara för den förändring jag vill se, konstaterade Johnson kortfattat.
Däremot tog premiärministern tillfället i akt att utlova 20 000 fler poliser, upprustad sjukvård och högre ekonomisk trygghet för äldre.
– Allt detta, menade Johnson, är en del i det arbete som nu påbörjas för att ena ett det splittrade Storbritannien.
– Även om drottningen precis har hedrat mig med det här fantastiska ämbetet så är mitt jobb att tjäna er. Om det finns en sak som politikerna måste komma ihåg är det att ni är våra chefer, sade Johnson och fortsatte:
– Och jag kan berätta en annan sak om mitt jobb. Det handlar om att vara premiärminister för hela Storbritannien och att ena landet genom att lyssna på de bortglömda människorna och städerna som lämnats bakom.
Tusk vill ha detaljer
Under ett installationstal som mestadels handlade om inrikespolitik vände sig Johnson som hastigast till kontinenten.
– Vänner i Bryssel och EU, jag är övertygad om att vi kan nå en överenskommelse, sade premiärministern utan att gå närmare in på hur en sådan ska se ut.
Bland de som efterfrågar klarhet finns EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, som redan i sin gratulation till Johnson satte press på brexitbesked.
”Jag ser fram emot att träffa dig för att diskutera – i detalj – vårt samarbete”, skriver Tusk i ett uttalande.
Tysklands Angela Merkel fokuserade i sina skriftliga gratulationer på framtiden och uttryckte en önskan om goda relationer.
”Banden mellan våra länder utmärks av djup vänskap och nära samarbete”, skriver förbundskanslern.
Löfven gratulerar
Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) var också snabb med att gratulera sin nye kollega.
”Relationerna med Storbritannien är viktiga för Sverige, inte minst för handeln och säkerheten, det kulturella utbytet, för forskning och utbildning. Jag ser fram emot ett nära och förtroendefullt samarbete”, säger statsministern i ett uttalande där han också kommenterar brexit:
”Det är vår förhoppning att Storbritanniens utträde ur EU ska ske ordnat.”
Ovationer för May
Innan hon lämnade premiärministerposten deltog Theresa May i en sista parlamentarisk frågestund. Hon sade att hon var glad över att någon som är angelägen om att skapa ”en ljus framtid för det här landet” tar vid.
Alla hennes kolleger är dock inte lika nöjda med ledarskiftet. Flera regeringsmedlemmar har sedan tidigare meddelat att de kommer att avgå om Johnson tar över. En av dem är finansminister Philip Hammond som lämnade in sin avskedsansökan på onsdag eftermiddag. Kort efter Johnsons installationstal aviserade även försvarsministern Penny Mordaunt och handelsminister Liam Fox att de avgår.
Fakta: Johnsons väg till makten
Den 24 maj meddelade Storbritanniens dåvarande premiärminister Theresa May att hon avgår som ledare för Konservativa partiet, efter flera misslyckade försök att få sina brexitförslag genom ett splittrat parlament.
Tio kandidater anmälde intresse för att ta över partiledarposten. Genom utslagsomröstningar trimmades startfältet tills enbart två kandidater återstod – den tidigare utrikesministern Boris Johnson och den innevarande utrikesministern Jeremy Hunt.
Avgörandet skedde genom en omröstning bland partiets omkring 160 000 medlemmar.
I tisdags stod det klart att Johnson fått dubbelt så stort stöd som Hunt, i omröstningen där valdeltagandet landade på 87,4 procent.
Under onsdagen tog han formellt över posten som premiärminister. Nu återstår om Johnson kan lyckas där föregångaren May gick bet, genom att lägga fram en brexitplan som både EU och parlamentet i London kan acceptera.
Fakta: Avgående regeringsmedlemmar
Följande brittiska regeringsmedlemmar har sagt att de avgår vid en vinst för Boris Johnson:
Philip Hammond, finansminister.
David Gauke, justitieminister.
Rory Stewart, biståndsminister.
Alan Duncan, statssekreterare i utrikesdepartementet.
Anne Milton, statssekreterare i utbildningsdepartementet.
Penny Mordaunt, försvarsminister.
Liam Fox, handelsminister.