En kvinna på Nordirland kommer att ställas inför rätta i november ha skaffat abortpiller, som hon tros ha gett sin tonåriga dotter. Abort är förbjudet på Nordirland förutom i undantagsfall. Abort kan enligt en lag från 1861 ge livstidsstraff.
NORDIRLAND Kvinnan åtalas för att någon gång sommaren 2013 ha skaffat abortpiller och ha gett dem till sin gravida 15-åriga dotter, i strid med lagen Offences Against the Person Act från 1861. 2016 dömdes en 21-årig kvinna villkorligt för att själv ha använt sig av abortpiller.
Under internationella kvinnodagen 2017 gjorde nordirländsk polis PSNI en razzia mot två adresser, varav en aborträttsaktivists hem, i jakt på abortpiller. Inga hittades dock.
När resten av Storbritannien införde fri abort 1967 var Nordirland undantaget och därför reser många kvinnor till England för att genomgå abort där. Statistik visar att drygt tusen kvinnor från Nordirland genomgick abort i England 2018, en ökning med 22 procent.
Svåra resor
– Statistiken ger oss bara en liten bit av bilden den säger oss inget om berättelserna om kvinnorna som måste gå upp mitt i natten, den logistiska mardrömmen av att resa och planera för omsorgen för deras existerande barn, att få ihop en ursäkt för arbetsplats och familj, säger Clare Murphy från British Pregnancy Advisory Service till the Guardian och fortsätter:
– Den säger inget om berättelserna om kvinnorna som sitter på flygplan blödande och illamående. De siffrorna kan heller inte säga oss något om de kvinnor som helt enkelt inte kan resa och de som riskerar åtal och straff genom att köpa piller på nätet, eller de som tvingas att fortsätta med en graviditet de inte vill ha.
Rättsfall
En av de kvinnor som tvingades resa till England för abort är Sarah Ewart. När hon var gravid 2013 upptäcktes en allvarlig missbildning på fostret som gjorde att det inte skulle kunna överleva utanför livmodern. Då abortlagstiftningen inte tillåter i sådana fall nekades hon abort.
Hon reste istället till England. Hon har drivit ett rättsfall för att få till stånd en förändring av Nordirlands abortlag och menar att den nuvarande lagen bryter mot artikel 8 i Europakonventionen, i strid med hennes mänskliga rättigheter. Hon stöds bland annat av Amnesty International.
– Det var ett medicinskt tillstånd som jag befann mig i, fem år senare så återupplever jag stressen och traumat på nytt, sade hon i högsta domstolen i Belfast i januari i år när fallet togs upp, rapporterar BBC.
– Jag borde inte behöva stå här, och dela min berättelse igen, så jag hoppas att det här blir den sista gången i domstolarna, att vi kommer att få den hjälp vi behöver, fortsatte hon.
Livstidsstraff
Efter att republiken Irland förra året folkomröstade för fri abort har blickarna i allt större utsträckning riktats mot Nordirland där lagen förbjuder abort förutom i fall då den gravida kvinnans liv är fara eller då det föreligger fara för hennes fysiska eller mentala hälsa.
Dödlig missbildning hos fostret eller om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest ger inte en person rätt till abort.
En person som genomgår abort eller som bidrar till en abort kan riskera livstidsstraff. Kompakt motstånd mot en liberalisering kommer från såväl katolska kyrkan som det protestantiska partiet Democratic Unionist Party (DUP).
Men även Social Democratic Labour Party (SDLP) beskriver sig som ett så kallat pro-life-parti och en reform av abortlagen försvåras också av den pågående politiska krisen på Nordirland.
Ansvaret för abortlagstiftningen ligger på det lokala parlamentet Stormont som dock upplöstes 2017 och som inte har kunnat återuppta sitt arbete på över två år.
Ökat stöd
2015 sade högsta domstolen i Belfast att Nordirlands abortlagstiftning inte är förenlig med Europakonventionen och röster har höjts på att Westminster ska ta upp aborträttsfrågan i och med det vakuum som det upplösta Stormont innebär.
Regeringen May har dock hänvisat till att frågan tillhör det lokala parlamentet och eftersom DUP har varit avgörande för den konservativa majoriteten har hon inte velat utmana det.
Enligt en studie från Ulster University finns det stort stöd för en reform av abortlagstiftningen. Omkring 80 procent stöder rätt till abort om fostret bär på en dödlig allvarlig missbildning och 78 procent är för rätt till abort vid våldtäkt eller incest.
Enligt samma studie finns det starkaste motståndet mot en reform av abortlagen hos SDLP:s och Sinn Féins väljare. Sinn Féin ändrade först förra året sin linje gällande abort, och röstade då på sin kongress för att stödja aborträtt upp till tolv veckor.