Den kinesiska staten använder högteknologi för att övervaka och samla in information om muslimska uigurer i Xinjiangprovinsen. Informationen kan sedan användas för att internera personer som anses ha ett ”misstänkt” beteende. Tidningen New York Times rapporterar också att uigurer utsätts för ansiktsigenkänning samt rasprofilering.
KINA De senaste två åren har människorättsorganisationer rapporterat att omkring en miljon muslimer uppskattas hållas fängslade i interneringsläger. I lägren som också kallas omskolningsläger utsätts de intagna för indoktrinering, tvingas lära sig skriva och tala mandarin samt lovorda kommunistpartiet.
Landets myndigheter använder också avancerad teknologi för att massövervaka befolkningen i Xinjiang för att samla in information som sedan kan användas för att motivera att en person interneras. I början av maj publicerade Human Rights Watch (HRW) rapporten China’s Algorithms of Repression om hur appen Integrated Joint Operations Platform används för att ta fram information om personer och rapportera om aktiviteter som anses vara misstänkta. Misstänkt beteende kan vara att inte umgås med sina grannar, använda bakdörren från sitt hem eller att ha hög elförbrukning.
Dessa så kallade mikroledtrådar kan sedan tillsammans med personuppgifter som blodtyp och längd användas för att öppna en utredning.
– Vår efterforskning visar, för första gången, att Xinjiangpolisen använder olagligt ihopsamlad information om folks helt lagliga beteenden och använder det emot dem. Den kinesiska regeringen bevakar varje aspekt av människors liv i Xinjiang, och väljer ut dem de misstror och utsätter dem för särskild granskning, sade Maya Wang, Kinautredare vid HRW i samband med att rapporten släpptes.
Kina använder också teknologi för ansiktsigenkänning för övervakning. The New York Times har under våren beskrivit hur övervakningskameror som finns över hela i Kina men som är särskilt frekventa i Xinjiang används i rasprofileringssyfte. Dessa kameror fångar in massiva mängder information om människor och fungerar avskräckande. New York Times var på plats i Kashgar i Xinjiang i höstas och rapporterar att det bara kom några dussintals män för att be under fredagsbönen i Id Kah-moskén – för några år sedan brukade tusentals be där. För att komma in registreras varje person och även inne i själva bönerummet finns övervakningskameror.
– Jag tror att jag räknade till mer än 200 kameror inne i moskén, säger reportern Paul Mozur i tidningens podd the Daily.