Startsida - Nyheter

← Till Tidningen Global
Zoom

Miljonmarsch planeras av Sudans demonstranter

Demonstranter i Sudans huvudstad Khartum tidigare i april.

Proteströrelsen i Sudan ökar trycket på det styrande militärrådet och förbereder en rikstäckande generalstrejk och en marsch med en miljon demonstranter.
Militärrådet bjuder samtidigt in demonstranterna för att återuppta de samtal som tidigare avbrutits.

SUDAN I helgen klargjorde proteströrelsen att den avslutat samtalen med det tio man starka militärrådet som styrt landet sedan president Omar al-Bashir tvingades bort från makten den 11 april eftersom dess krav om en övergång till civilt styre inte har uppfyllts. Rådet, som hittills vägrat släppa ifrån sig makt och sagt att det ska styra under en tvåårig övergångsperiod, ställde i sin tur hårdare krav på demonstranterna och konflikten mellan parterna skärptes.
Fler demonstranter har också strömmat in till huvudstaden Khartum.

Marsch på torsdagen

Nu säger Siddiq Farouk, en av ledarna för proteströrelsen, att demonstranterna ”förbereder en generalstrejk” runt om i landet om rådet inte lämnar över styret till en civil förvaltning. Han uppger också att en demonstrationsmarsch med en miljon deltagare planeras.

Den senare uppgiften bekräftas av Ahmed al-Rabia som är en av de högsta ledarna för SPA, den största protestgruppen. Han säger att SPA manar till en miljonmarsch på torsdagen.

Samtal i presidentpalatset

Ett annat möjligtvis oroande tecken för militärerna är att sudanesiska domare sagt att de för första gången ska delta i de protester som envist fortsätter, för att ”stödja förändring och ett oberoende rättsväsende”.

Militärrådet bjöd enligt ett uttalande in ledare för proteströrelsen till återupptagna samtal på onsdagskvällen i presidentpalatset i Khartum.

Tidigare luftade Omar al-Digeir, en av ledarna för demonstranterna, en vilja att träffa militärrådets chef, generallöjtnant Abd al-Fattah al-Burhan.

– Vi är redo att samtala med ledaren för militärrådet och jag tror att frågorna kan lösas genom dialog, säger al-Digeir.

Medlemmar ur Sudans militärråd avgår

Sudans styrande militärråd uppger att de på flera punkter har kommit överens med den växande proteströrelsen i landet.

– Vi har nått en överenskommelse om de flesta av de krav som lades fram i det dokument proteströrelsen Alliance for freedom and change (AFC) tagit fram, säger Shamseddine Kabbashi, talesperson för militärrådet till reportrar efter onsdagskvällens möte i presidentpalatset i Khartoum.

Exakt vilka krav militärrådet gått med på är inte offentliggjort, men ett av dem var att tre av rådets medlemmar ska avgå, vilket skedde kort efter mötets slut. Militärrådet uppger dock att de ännu inte godtagit trions avgång.

De tre ska enligt proteströrelsen haft stor del i att dussintals demonstranter dödats av militären. Proteströrelsen vill att de tre även ska åtalas.

Militärrådet har styrt landet sedan president Omar al-Bashir tvingades bort från makten den 11 april. Protesterna mot rådet har växt sedan det vägrat släppa ifrån sig makt och sagt att det ska styra under en tvåårig övergångsperiod.

Fakta: Protester och maktskifte i Sudan

19 december 2018: Hundratals demonstranter ger sig ut på gatorna i Atbara och andra städer för att protestera mot en höjning av brödpriset efter avskaffade livsmedelssubventioner. Vid det laget har landet redan haft underskott på bröd i tre veckor, mitt under kraftig inflation.

20 december: Protesterna sprids till huvudstaden Khartum och andra städer. Demonstranterna skanderar ”frihet, fred, rättvisa” och kräver regimens fall.
Polis och militär kallas in mot demonstranterna och flera personer dödas.

24 december: President al-Bashir lovar ”riktiga reformer”.
Demonstrationerna fortsätter på nästan daglig basis och sprids till fler delar av landet. Ytterligare demonstranter mister livet.

17 januari 2019: Västländer uppmanar regeringen att respektera demonstrationsrätten. Den svarar med att dra in ackrediteringar för flera sudanesiska journalister anställda av utländska mediebolag.

22 februari: al-Bashir utropar ett ettårigt nationellt nödläge, varpå protesterna mattas av.

6 april: Hundratals demonstranter tågar mot presidentpalatset i Khartum, där de inleder en sittstrejk och kräver presidentens avgång.

8 april: Sudans armé slår en ring runt demonstranterna vid presidentpalatset, sedan de efterfrågat arméns stöd. Regeringen meddelar att sju personer dödats i samband med protesterna de senaste dagarna.

9 april: Landets poliskår meddelar att alla dess styrkor beordrats att inte ingripa mot demonstranterna.

11 april: Försvarsministern meddelar statlig tv att al-Bashir lämnar presidentposten.

12 april: Försvarsminister Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf, som tagit över efter al-Bashir, lämnar i sin tur över till generallöjtnant Abd al-Fattah al-Burhan. Protesterna fortsätter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV