Antalet verkställda dödsstraff minskade med nästan en tredjedel förra året. Det är den lägsta siffran på tio år uppger Amnesty International.
DÖDSSTRAFF – Det har varit en positiv trend i en riktning som visar att det kanske bara är en tidsfråga innan dödsstraffet förpassas till historien, säger Kumi Naidoo, generalsekreterare för Amnesty.
Burkina Faso avskaffade till exempel dödsstraffet 2018, medan både Malaysia och Gambia har utfärdat ett tillfälligt stopp för avrättningar. Hälften så många avrättningar genomfördes i Iran förra året jämfört med året innan. Mer än en tredjedel av alla avrättningar i världen sker dock fortfarande i Iran.
Men även om antalet utförda dödsstraff var färre än på många år, finns det länder som enligt Amnesty går i fel riktning. De länder som utför flest avrättningar är Kina, Iran, Saudiarabien, Vietnam och Irak. Kina är fortfarande det land som avrättar flest. Men eftersom det är hemligt hur många som avrättas där har inte människorättsorganisationen kunnat kartlägga exakt hur många det handlar om.
Hồ Duy Hải är en av de 600 personer som dömts till döden i Vietnam och som riskerar att avrättas. Han har dömts för stöld och mord. Hồ Duy Hải säger att han torterades och tvingades underteckna ett dokument där han erkände sig skyldig. Han tog senare tillbaka erkännandet. Kommittén för rättsliga frågor i parlamentet bedömde 2015 att det förekommit allvarliga kränkningar i rättsprocessen.
– Det har gått elva år sedan han greps och vår familj splittrades. Jag kan inte längre bära den här smärtan. Att bara tänka på att min son lider bakom lås och bom smärtar så. Jag vill att det internationella samfundet hjälper min familj att återförenas. Det är mitt enda hopp, säger hans mamma Nguyễn Thị Loan till Amnesty.
I vissa länder är dessutom dödsstraffet på väg tillbaka. Sri Lankas president Maithripala Sirisena säger att han vill återinföra dödsstraffet och kopiera Filippinernas president Rodrigo Dutertes kritiserade krig mot droghandeln. Senast någon avrättades i landet var för över 40 år sedan. Regeringen har till och med publicerat en annons där man söker bödlar med ”mental styrka” och ”utmärkt moralisk karaktär”.
Sudan har återinfört dödsstraff efter ett uppehåll 2017. Noura Hussein är en av dem som dömts till döden för mord. Hon giftes bort som femtonåring och våldtogs av sin make medan hans släktingar höll fast henne. Senare knivhögg hon sin man till döds.
– Jag var i fullständig chock när domaren berättade att jag dömts till döden.
Jag hade inte gjort någonting för att förtjäna att dö. Jag kunde inte tro att vi kvinnor kunde utsättas för en sådan oerhörd orättvisa, sade hon till Amnesty.
Domen väckte raseri över världen och ändrades senare till ett femårigt fängelsestraff. Men åklagare vill ändra tillbaka det till ett dödsstraff.